Steeds meer constructeurs monteren vandaag geen reservewiel meer om plaats te winnen in het interieur… en om te besparen. Het wiel wordt doorgaans vervangen door een herstelkit, die bestaat uit een compressortje dat je op de sigarenaansteker aansluit en een vloeistof om het lek te dichten. Maar zo’n kit is nutteloos bij een klapband of een forse scheur in de flank. Je staat dan hulpeloos langs de kant van de weg en de enige oplossing is op dat moment om te laten afslepen.
Fabriek of accessoire?
De meeste constructeurs bieden zo’n reservewiel nog als optie aan. Ze rekenen daar doorgaans wel meer voor aan dan een bandenverkoper of een grote keten van automobielcentra. Je kan ook online een reservewiel bestellen, wat doorgaans trouwens de goedkoopste oplossing is. Maar dan word je wel niet bij je aankoop bijgestaan dus je moet heel zeker weten welk soort wiel je nodig hebt.
Thuiskomertje of volwaardig?
De prijs van een wiel hangt af van het formaat. Hoe groter de band, hoe duurder. Er bestaan echter ook zogenaamde thuiskomertjes. Die zijn heel klein en je mag er niet harder mee dan 80 km/u. Ze zijn er net op berekend dat je tot de dichtstbijzijnde garage kan rijden om daar je lekke band te laten herstellen. Ze zijn minder duur dan een volwaardige band. Het thuiskomertje kan ook kleiner zijn dan je standaard banden.
Volledige kit
Of je nu voor een thuiskomertje kiest of voor een volledig wiel, vergeet nooit om er de bijhorende accessoires bij te kopen om ze te monteren: een krik en een moersleutel. Verkopers bieden vaak een volledige kit aan, met beschermhoes om je koffer niet te bevuilen als het reservewiel in gebruik is geweest.
Fluo hesje
Let er ook op dat je een waarschuwingsdriehoek en een fluo hesje in de wagen hebt zodat je goed zichtbaar bent bij het verwisselen van de band. En kijk uiteraard steeds de druk van het reservewiel na voor je vertrek…