De Audi TT (S), Mercedes SKK (350) en BMW Z4 (3.5) hebben er een concurrent bij. Hoewel hij prijsmatig bij dit trio hoort gaat hij qua prestaties en efficiëntie zelfs de strijd aan met de Porsche Cayman S. De Z-lijn is altijd al een sportwagen in bloed en nieren geweest. 1,7 miljoen klanten sinds 1969 kunnen dat getuigen. En ook al blijft de gelijkenis met de 350Z frappant, toch gaat het hier over een volledig nieuwe auto waarbij er op de ontwikkeling niet bespaard werd.
Handelbaar
Geen enkel stukje carrosserie van zijn voorganger werd behouden en zelfs de afmetingen veranderden. In de lengte verloor de 370Z 6,5 cm terwijl hij in de breedte 3,5 cm won bij een identieke hoogte. De wielbasis kromp met 1 cm maar dankzij een lagere inplanting van de motor (15 mm) en lager geplaatste stoelen (10 mm) ging het zwaartepunt gevoelig naar beneden. Het is dus duidelijk dat de ingenieurs voluit voor de levendigheid van de auto kozen. En daarbij gingen ze tot het uiterste. De gewichtsverdeling blijft behouden (53-47) maar dankzij het gebruik van aluminium voor motorkap en deuren werd de 350Z 32 kilo lichter. De jacht op de kilo's werd wel erg ver doorgedreven want zelfs het Bose Hi-Fisysteem moest 1,6 kilo inleveren. Als kers op de taart mochten de ingenieurs vaststellen dat de koets 30 % stijver werd.
Vooruitgang in de kwaliteit
Nochthans heeft de 370Z de verstevigingsstang tussen de achterwielen laten vallen. Die versteviging loopt nu onder de koffer door wat het koffervolume, ondanks de kleinere lengte, positief beïnvloedt. In het interieur vinden we de aangename sfeer terug die ons ook al in de 350Z toelachte. Nu werd er echter bijzondere aandacht aan de afwerking en de gebruikte materialen besteed. Jammer dat de stuurkolom niet in de diepte regelbaar is want hierdoor is het vinden van een goede rijpositie niet altijd evident.
Automaat
Onder de lange motorkap van de 370Z spint de laatste evolutie van de “VQ” van Nissan. De cilinderinhoud werd op 3,7 liter gebracht waarbij het vermogen tot 331 pk stijgt. Het blok kreeg ook variabele distributie mee, waardoor de koppelkromme behoorlijk vlak wordt en de motor nog beschikbaarder reageert. Het verbruik zakt met goed 11 %.
Ook nieuw is de optionele automaat met 7 gangen. Het is aan het stuur van een dergelijke wagen dat we onze eerste meters om en rond Parijs mochten afmalen. Het parkoers leek niet echt aangepast aan een sportieve wagen als de 370Z maar toch konden we dadelijk merken dat de bak ondanks de afwezigheid van een dubbele koppeling, zijn taak op een fantastische manier verrichtte. Zowel zachtheid, als snelheid en als intelligentie zijn voorbeeldig. Van zodra het tempo wat omhoog gaat kan je trouwens via schakelaars achter het stuur de controle over de operaties zelf in handen nemen. Daarbij heb je zelfs recht op een « Downshift Rev Matching ». Ofwel een goede stoor tussengas zoals bij dubbel ontkoppelen.
ESP met castratieneigingen
Maar ook de manuele bak met zes verhoudingen krijgt zijn “Synchro Rev Control” mee, waarbij het motortoerental automatisch op het juiste regime wordt gebracht. Toch hebben we nog enkele bedenkingen bij de noodwendigheid van het ding, maar we kunnen er inkomen dat onervaren bestuurders wel enige hulp kunnen gebruiken. Dan is de uitstekende levendigheid en evenwichtigheid van de 370Z veel belangrijker. Jammer dus dat het ESP zo snel ingrijpt en bij elk “zijstapje” de auto zowat laat stilstaan. Een beter afgesteld beheer zou het rijplezier er alleen maar op vooruit helpen terwijl ook de efficiëntie er zeker nog eens bij gebaat is. De testomstandigheden lieten ons niet toe om het ESP uit te schakelen maar we durven wedden dat de 370Z in extreme condities perfect te beheersen valt. Prijs: 42.200 €.