Sébastien Vanhouche

5 JUL 2022

Nooit eerder zoveel kwaliteitsproblemen met nieuwe auto’s

Volgens een studie van J.D. Power is Covid verantwoordelijk voor die achteruitgang, maar dat is niet het enige…

Voor de 36ste keer op rij heeft J.D. Power zijn jaarlijkse studie uitgevoerd naar de kwaliteit van nieuwe auto’s. 84.165 kopers vulden de vragenlijst in van het Amerikaanse bureau die peilt naar gebreken die maximum 1 maand na de levering opduiken. Dit jaar bleek dat een kleine ramp. Op 100 nieuwe auto’s werden gemiddeld 180 problemen gemeld. Dat is 11 procent slechter dan het jaar ervoor en de slechtste score die ooit is gemeten.

Covid niet de enige schuldige

Vanwaar komen die bedroevende resultaten? Covid zit er voor iets tussen, maar niet alleen dat… Constructeurs zijn auto’s blijven leveren ondanks het tekort aan onderdelen, en gaven soms gewoon voertuigen af waar bepaalde opties niet in waren geïnstalleerd.

Er zijn ook problemen met de technologie. Vooral dan infotainment- en rijhulpsystemen geven de geest. Premiummodellen, die doorgaans meer voortrekkers zijn op dit vlak, zijn het sterkst getroffen. Al moeten we wel aanstippen dat Lexus en Genesis van die regel afwijken.

Europeanen achterop

De betrouwbaarste merken – of toch in de eerste 1,5 maand van hun bestaan – zijn volgens J.D. Power Buick, Dodge en Chevrolet. De beste merken die je ook in België kan krijgen, moeten gelukkig niet veel onderdoen. Zo zien we op een gedeelde vierde plaats Kia en Genesis staan, op de hielen gevolgd door Lexus als vijfde. BMW is de meest betrouwbare Europese autobouwer maar staat pas op plaats acht.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie