Een oldtimer koop je met je hart, je buikgevoel en vooral met emoties. Maar om onaangename verrassingen te voorkomen, moet je ook je verstand laten spreken! Om te vermijden dat je een dure fout maakt, sommen we hier 10 veelvoorkomende misstappen op die je absoluut moet vermijden. We vroegen raad aan Maxime en Tristan Slegers van garage SLG.
1. “Kopen zonder keuring”
"Een auto kopen mét keuring is al een eerste garantie dat de veiligheidsaspecten in orde zijn, net als de administratieve kant!", benadrukt Maxime. Bovendien maakt dit de inschrijving een stuk eenvoudiger, aangezien je het roze formulier al op zak hebt.
2. “Geen advies vragen aan een professional”
Voor je een wagen koopt, moet je weten wie hem zal onderhouden. Kiezen voor een erkende vakman betekent kiezen voor gemoedsrust. Laat je ook bijstaan door een professional bij het bekijken van de auto: "Ja, je betaalt voor het advies, maar dat is altijd beter dan achteraf met een vermomd wrak opgescheept te zitten!", aldus Maxime.
3. “Is de auto wel authentiek?”
Nog voor je de staat van de wagen inspecteert, controleer je best de papieren: komt het chassisnummer op de inschrijvingsdocumenten overeen met dat op het chassis? Voor wagens van na 1968, waarbij het chassisnummer oorspronkelijk niet was ingeslagen, kan de keuring een attest van herinslag eisen. Dit attest kun je verkrijgen bij de constructeur of, als die niet meer bestaat, bij de bevoegde overheidsdienst. Kortom: je krijgt dit document enkel als de papieren en de wagen ook écht overeenstemmen! “Ik heb al hopeloze gevallen meegemaakt, met wagens die niet overeenkwamen met de documenten”, waarschuwt Maxime.
4. “De eerste de beste wagen kopen”
Bekijk meerdere wagens om een zo objectief mogelijk beeld van de markt te krijgen! En laat je niet te snel verleiden door kleine details zoals speciale velgen of mistlampen. "Dat soort zaken kun je later altijd nog toevoegen, maar ze kunnen je blik vertroebelen voor de essentie: de authenticiteit en de werkelijke staat van de auto!"
5. “De kosten van herstellingen onderschatten”
Ook hier bewijst een professionele begeleiding zijn nut. Een volledige lakbeurt voor slechts 1.500 euro? Vergeet het maar! Pas ook op voor uitspraken zoals "er is niet veel werk meer aan om hem helemaal in orde te krijgen": vaak betekent dit dat er net nog een hele hoop werk aan is!
6. “Geen opslagplaats voorzien”
Dit is een absolute basisregel: een simpele hoes volstaat niet om je wagen te beschermen tegen roest. "Een droge garage dichtbij is ideaal. Als je ervoor kiest om je wagen bij de schoonouders op het platteland te stallen, op 50 of 60 km afstand, is de kans groot dat je hem uiteindelijk links laat liggen!" Ver uit het oog, ver uit het hart…
7. “Je eigen restauratiecapaciteiten overschatten”
Een klassieke fout! Samen met vrienden aan een restauratie werken lijkt misschien een leuk project, maar de realiteit kan hard zijn. Tristan bevestigt: "De eerste week zijn er genoeg helpende handen om te demonteren. De tweede week is de motivatie al minder en de derde week komt er bijna niemand meer opdagen. Ondertussen ligt de wagen in stukken, raken onderdelen kwijt en weet niemand nog hoe alles weer in elkaar moet… En de professional die de rommel moet opruimen, krijgt een onmogelijke puzzel voorgeschoteld!"
8. “Een incomplete wagen kopen”
Een auto die als donorvoertuig heeft gediend of waaraan kleine onderdelen ontbreken, kan je opzadelen met een eindeloze zoektocht om hem weer compleet te maken.
9. “De impact op je gezin onderschatten”
De wereld van oldtimers is fantastisch: het is een passie die je met bijzondere mensen en unieke wagens in contact brengt. Maar het kan ook een kostbare en tijdrovende hobby zijn… Is je gezin bereid om hierin mee te gaan? Als je partner je uitstapjes en uitgaven maar matig weet te appreciëren, kan dat al snel voor spanningen zorgen.
10. “Een auto kopen die niet aan je verwachtingen voldoet”
Als je merkt dat je budget niet toereikend is om je droomwagen in goede staat te kopen, moet je een keuze maken: óf je stelt je verwachtingen bij (bijvoorbeeld door voor een ander model te kiezen), óf je vergroot je budget. Hoe dan ook, wees voorzichtig met compromissen: je zou kunnen eindigen met een wagen die niet bij je past en die een bodemloze put blijkt te zijn!