Vanaf modeljaar 2011 voldoet de 1.3 CDTI aan de Euro 5-norm en zet hij nog meer flatterende cijfers neer. De dieselmotor ontwikkelt nog altijd 95 pk en verbruikt maar 3,5 l/100 km met een CO2-uitstoot die beperkt blijft tot 94 g/km. Die resultaten worden bereikt dankzij de integratie van start-stoptechnologie ontwikkeld door Fiat. 

Facelift

Terug naar de opfrisbeurt, die vooral ingrijpt aan de voorzijde. De hertekende koplampen winnen aan sportiviteit en lijken nu meer op die van de nieuwe Astra en Meriva. De dagrijlichten werden mooi geïntegreerd in de voorbumper en geven de Corsa nog een extra sportieve toets.

Het radiatorrooster werd groter en geeft de Corsa een sportiever gezicht dat hem goed staat. We zien ook het nieuwe merklogo verschijnen met inscriptie van de letters Opel in de cirkel. Het nieuwe modeljaar introduceert ook een rijker kleurenpalet met vijftien tinten, waaronder het elegante Guacamole of meer flashy tinten zoals Grasshopper-groen, Aquamarine-blauw of Henna-oranje als aanvulling op het bestaande Sunny Melon-geel. 

Vanbinnen

Het interieur evolueert discreet en behalve het klassieke zwart/anthraciet zijn er nu ook meer kleurrijke alternatieven: Steel Blue of Tabasco Orange met inzetstukken in Pearl-wit. Je kunt de Corsa nog verder personaliseren met de speciale serie Black Edition met een zwartgespoten dak, 16-duimsvelgen, donkergetinte vensters en een verchroomde ovale uitlaat.

De centrale console van het interieur is uitgevoerd in pianolak, terwijl de verluchtingsroosters en de randen van de sportzetels dezelfde kleur dragen als het koetswerk. In optie is de Corsa verkrijgbaar met een verlaagd sportonderstel en zwarte 17-duimsvelgen. Het Linea Pack, verkrijgbaar in negen exterieurkleuren, krijgt dan weer twee witte of zwarte strepen over het hele koetswerk, van motorkap tot kofferklep, en velgen en spiegelkappen in overeenstemmende kleur.

Al deze opties zijn zowel leverbaar op de driedeurs met coupétrekjes als de de meer familiale vijfdeurs. In België is het aandeel van beide varianten in de verkoop ongeveer gelijk.

We eindigen deze ontdekkingstocht door het gamma met enkele opties die je zelden terugvindt in deze klasse, zoals een verwarmd stuurwiel, meesturende adaptieve koplampen, hellinghulp om vlot te vertrekken, de geïntegreerde fietsdrager FlexFix (exclusief bij Opel) of het nieuwe infotainmentsysteem Touch and Connect, dat de twee bestaande systemen vervangt.

OPC

We kregen de kans om kort het stuur te grijpen van de nieuwe Corsa Ecoflex met 95 pk en de OPC, die 192 pk ontwikkelt uit een 1.6 turbomotor. In de OPC waarderen we de uitstekende kuipzetels, ontwikkeld met de hulp van Recaro. Ze steunen perfect en zien er knap uit, net als het stuur.

Van het instrumentenbord staan we daarentegen perplex. Dat komt niet zozeer door de banale wijzerplaten, al hadden we beter verwacht in dit sportieve model, maar we begrijpen vooral niet waarom het navigatiesysteem zich zo laag in de middenconsole bevindt. Opel had het beter zoals vroeger bovenaan de console ingebouwd, waar nu een klein digitaal scherm staat.

Het lijkt wel alsof de boordplank hertekend werd zonder het idee te testen. Je moet jouw blik volledig van de weg halen om de informatie te kunnen lezen en dan hebben we het nog niet over de bediening van het scherm. Dit gezegd zijnde, lijkt de bediening op het aanraakscherm ons nog altijd handiger dan die met knoppen.

Valse sportieveling

Voor de rest is het interieur fantasieloos ingericht, wat een grote groep klanten zeker zal bevallen. Niet iedereen houdt van de verleidelijke stijl van de Mini. Bij onze eerste kennismaking hebben we vooral genoten van het gebruiksgemak van de OPC. Alles voelt natuurlijk en gemakkelijk aan en op geen enkel moment voelden we ons overweldigd door deze rationele sportieveling. We zouden hem bijna verwijten dat hij niet van een extraverter temperament getuigt, zo gemakkelijk vloeien de 192 paarden naar de vooras. Het vermogen ontwikkelt zich zeer vloeiend, zonder de minste ruwheid. Dat gebrek aan karakter zal de sporitevelingen ongetwijfeld frustreren, maar is eerder aangenaam bij dagelijks gebruik, zeker omdat het onderstel op een doeltreffende manier het comfort bewaart.

Ecoflex

Nu is het de beurt aan de Corsa Ecoflex met start-stopfunctie om zijn talenten te tonen. De test was te kort om enige vooruitgang in het verbruik te bespeuren, maar lang genoeg om het indringende motorgeluid van de kleine diesel op te merken. Je kunt maar beter een brave rechtervoet hebben en kalm rijden. Zodra je het gaspedaal dieper induwt, verstoort het motorgeluid de rust in het interieur. En de Corsa Ecoflex verandert niet plots in een krachtpatser, al hielpen de lage temperaturen tijdens de test de prestaties natuurlijk niet vooruit.

De Corsa is gezegend met een evenwichtig onderstel en een ruim en helder interieur, maar we vragen ons af of de motor niet beter voorzien zou worden van een zesversnellingsbak. Een vijfbak met langere verhoudingen om het verbruik te drukken, slaagt er maar zelden in om een auto voldoende pittig te maken.