Pierre-Benoit Sepulchre

26 JAN 2022

Performantere mobiliteit in België? Dat is het doel van deze nieuwe tool!

Zijn naam is het Belgian Mobility Dashboard

Het is geen geheim, de mobiliteit van mensen en goederen is essentieel voor onze maatschappij. Ervoor zorgen dat ze beiden vlot kunnen circuleren op ons grondgebied en daarbuiten, draagt bij tot onze economische welvaart en het speelt een sleutelrol in de klimaatdoelstellingen die we moeten halen.

Meten is weten!

De komende jaren zal mobiliteit met veel uitdagingen af te rekenen krijgen, zoals het terugdringen van files, CO2-uitstoot en vervuiling. Dit vraagt om een betere verdeling over de verschillende vervoersmiddelen, meer veiligheid op de wegen en echte multimodaliteit. Maar gaat België op dat vlak de goede kant op? Om daar achter te komen, moeten we de huidige situatie objectief kunnen bekijken en begrijpen. Alleen was er, tot nu toe, geen enkele tool het mogelijk maakte om dat te doen.

In tegenstelling tot onze buurlanden beschikte België immers niet over een globaal platform dat een reeks mobiliteitsindicatoren op verschillende geografische niveaus samenbracht. Dit instrument, waarvan de overheid het niet nodig vond om het te lanceren, werd daarom door de particuliere sector uitgewerkt, op initiatief van het VBO en Febiac. Het draagt de naam Belgian Mobility Dashboard (BMD).

Toegankelijk voor iedereen

Het BMD is een neutraal platform, gebaseerd op een breed spectrum van real-time gegevens van mobiliteitsmonitoring in heel België (spoor, files op de weg, enz.). Het biedt stakeholders in de mobiliteit (openbaar, particulier of academisch) een unieke reeks indicatoren die ze kunnen gebruiken om mobiliteitsoplossingen, -beleid of -maatregelen te evalueren en zelfs te ontwikkelen. Het BMD wil het toonaangevende online gegevensplatform worden wat mobiliteit betreft in België!

Het kan geconsulteerd worden door hier te klikken


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie