Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste auto? Of verbruikt je huidige auto te veel en kost hij je een fortuin aan brandstof? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe auto, die natuurlijk gefinancierd moet worden. Kies je er liever voor om je spaargeld te houden, dan zijn er twee opties: een lening aangaan bij de bank of kiezen voor private lease. Hier zijn de vijf belangrijkste verschillen tussen beide formules.

Advertentie
Advertentie
1. De kosten

Bij het aanschaffen van een nieuwe wagen kiezen veel Belgen voor een bankkrediet. Daarmee ben je eigenaar van je nieuwe auto, maar ben je wel gebonden aan een reeks vaste voertuigkosten, naast de maandelijkse aflossing van je lening: verzekering, onderhoud, herstellingen en belastingen. Kies je daarentegen voor private lease, dan kan je achter het stuur kruipen van je favoriete auto voor een vooraf bepaalde periode en voor een vaste maandelijkse prijs. Daarin zitten de huur van de wagen, de verzekering, het onderhoud, herstellingen en belastingen inbegrepen. Sommige formules omvatten zelfs nieuwe banden, pechverhelping en een vervangwagen. Je hoeft alleen de brandstof of elektriciteit en eventuele boetes te betalen!

2. Eigenaar of huurder?

Als je een auto koopt met je eigen geld of via een lening bij de bank, ben je volledig eigenaar van de wagen. Bij private leasing is dat niet het geval, of toch niet meteen. Als huurder gebruik je de wagen voor een bepaalde termijn, maar de leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. Als het contract afloopt, lever je de auto weer in en kan je eventueel kiezen voor een nieuwe leasewagen. Soms is het echter ook mogelijk om de auto aan het einde van het contract over te kopen. Handig als je er gehecht aan bent geraakt!

3. Wil je verkopen?

Als eigenaar van de auto ben je natuurlijk vrij om er afstand van te doen door hem te verkopen. Dat is niet het geval bij private lease, aangezien de auto niet jouw eigendom is, zoals we hierboven al hebben uitgelegd. Wil je je leasewagen wegdoen, dan moet je het contract vroegtijdig stopzetten, waarvoor je een opzegvergoeding zal moeten betalen.

4. Regelmatig iets nieuws

Ben je iemand die elke week de meubels in zijn woonkamer herschikt? Dan is private lease misschien ook iets voor jou! Dankzij deze formule is het namelijk gemakkelijk om regelmatig te wisselen van auto. Afhankelijk van het contract zou je hiermee zelfs elk jaar een nieuwe auto kunnen nemen. Dat is ook flexibeler om je aan te passen aan je noden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding!

5. Veel of weinig kilometers?

Een ander bijzonder kenmerk van private lease (in tegenstelling tot een klassieke aanschaf) is dat je op voorhand een schatting moet maken van het aantal kilometers dat je van plan bent om jaarlijks te rijden. Dit geef je door aan de leasemaatschappij, die de maandelijkse huurprijs aanpast. Rij je 40.000 km per jaar, dan moet je natuurlijk meer betalen (door de hogere afschrijving) dan wanneer je 10.000 km per jaar rijdt. En als je je oorspronkelijke inschatting overschrijdt, wordt er berekend hoeveel extra je moet betalen. Deze stap is natuurlijk niet nodig als je eigenaar bent van de auto, tenzij je een kilometerverzekering afsluit die gebaseerd is op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Maar ook hier zal een hogere kilometerstand zijn tol eisen op de restwaarde.