Hoewel hij het merklogo van Renault op de neus heeft zitten, is deze H1st Vision-conceptcar (Human First Vision) ontworpen door Software République. Een collectief van zes grote Franse bedrijven: Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics en Thales. Met de hulp van nog enkele start-ups en partners heeft Software République deze concept ontworpen, met 20 technologische innovaties aan boord die een "tastbare visie op de mobiliteitservaring van morgen" moeten voorstellen.

Lichaamsherkenning en avatar

Onder de innovaties die in deze conceptcar zitten verwerkt, is er bijvoorbeeld een lichaamsherkenning met gezichtsbevestiging. Concreet worden personen die op minder dan 6 meter van de wagen komen, herkend aan hun postuur. Vervolgens wordt de gezichtsherkenning geactiveerd als bevestiging van de herkenning van een geautoriseerde gebruiker. Een avatar op de zijruit groet vervolgens de gebruiker met zijn voornaam en vraagt de persoon of die aan boord wilt komen. Als de gebruiker bevestigt, worden de deuren geopend dankzij de stemherkenning.

Gezondheid van de bestuurder en van de wagen

De conceptcar zit ook vol met allerlei sensoren die in realtime zowel de gezondheid van de bestuurder als die van de wagen zelf in het oog kunnne houden. Het persbericht vermeldt dat "dankzij zijn algoritmes en de gezondheidsgegevens", de conceptcar zou kunnen anticiperen op een fysiek gezondheidsprobleem van de bestuurder. Deze informatie kan vervolgens worden doorgestuurd (na goedkeuring...) naar een medische dienst via een satellietverbinding. De H1st Vision-conceptcar is ook uitgerust met 'nieuwe virtuele' sensoren die in realtime de werking en slijtage van belangrijke onderdelen kunnen opvolgen, zoals de accu, remmen, banden en ophanging, enzovoort.

Waslijst aan technologie

Andere innovaties die door Renault worden genoemd, zijn onder meer het bestaan van een virtuele tweeling van de conceptcar (die de connectiviteit van de wagen met zijn omgeving kan testen in een virtuele omgeving), een immersief audiosysteem, een ingebouwd betaalsysteem, elektronische componenten uit siliciumcarbide om de levensduur van de batterij te verlengen en voor meer efficiëntie (en dus een groter rijbereik), enzovoort.

Tegen 2025?

Tot slot belooft de roadmap van Software République dat er tegen 2025 "tien nieuwe diensten en producten" worden gelanceerd. Het valt nog te bezien welke technologische innovaties van deze conceptcar het levenslicht zullen zien in twee jaar tijd.