Uiteraard is de Kodiaq, zoals het een product van de Volkswagen-groep betaamt, niet vanaf een blanco blad vertrokken: hij rust op het beproefde MQB-platform, dat binnen de groep eindeloos wordt toegepast. Je zou hem dus kunnen beschouwen als de neef van de VW Tiguan, al is hij wel een stuk groter. Maar ruimte is zeker niet zijn enige troef! Om je daarvan te overtuigen, beschrijven we de Kodiaq in 7 cijfers.

Advertentie
Advertentie

1. 2017

In 2016 gaf Skoda ons al een voorsmaakje door de Vision S-conceptcar te presenteren, die een SUV aankondigde met royale afmetingen. Lang moesten we niet wachten om hem op de weg te zien: een jaar later werd de eerste generatie van de Kodiaq gelanceerd. Zijn naam verwijst zowel naar een beer als naar een eiland in Alaska. Met een lengte van bijna 4,7 meter en plaats voor maximaal 7 inzittenden werd hij een groot succes: tot 2023 werden er maar liefst 860.000 exemplaren gebouwd. Dat jaar werd hij vervangen door een tweede generatie, die technologisch geavanceerder is, maar nog steeds trouw aan het oorspronkelijke concept!

Advertentie
Advertentie

2. 6,1 cm

De tweede generatie werd 6,1 centimeter langer, maar wist verder zijn proporties goed te behouden: hij is iets smaller en lager, maar heeft dezelfde wielbasis. De reden daarvoor is eenvoudig: ook deze nieuwe Kodiaq maakt, net als zijn voorganger, gebruik van het MQB-platform van de Volkswagen-groep.

3. 10 inch

De tweede generatie van de Skoda Kodiaq maakt een flinke technologische sprong voorwaarts. Stap in en je wordt meteen omringd door schermen: een digitaal instrumentenpaneel van 10 inch, een centraal aanraakscherm van 13 inch (optioneel, standaard 10 inch) en de nieuwe "Smart Dials". Die laten je op een intuïtieve manier de rijmodus aanpassen, de verwarming inschakelen of de stoelventilatie regelen.

Advertentie
Advertentie

4. 910 liter

De Skoda Kodiaq heeft absoluut geen gebrek aan ruimte! Vijf inzittenden genieten van een royaal comfort. Optioneel kan hij worden uitgerust met twee extra zitplaatsen achterin, die vooral geschikt zijn voor kinderen. De kofferinhoud is indrukwekkend: 340 liter met alle 7 zitplaatsen in gebruik, 845 liter met de derde rij neergeklapt, 910 liter in de 5-zitsversie en zelfs 2.105 liter met alle stoelen neergeklapt! Goed om te weten: de plug-inhybride versie moet door zijn grote batterij wat kofferruimte inleveren. Die is enkel verkrijgbaar als 5-zitter en biedt een volume tussen 745 en 1.945 liter.

Advertentie
Advertentie

5. 100 km

Over de hybride versie gesproken: deze heeft een totaal vermogen van 204 pk, dankzij de combinatie van een 1.5 TSI-benzinemotor en een elektromotor van 116 pk. Maar het belangrijkste cijfer is de elektrische actieradius, die volgens de officiële WLTP-cyclus meer dan 100 kilometer bedraagt! Het geheim achter dit indrukwekkende rijbereik? Een forse batterij van 25,7 kWh, waarvan 19,7 kWh daadwerkelijk bruikbaar is.

6. 265 pk

Skoda biedt nog steeds een breed gamma aan verbrandingsmotoren voor de Kodiaq. Er zijn twee dieselmotoren (2.0 TDI met 150 of 193 pk) en maar liefst drie benzinemotoren: een 1.5 TSI met 150 pk, een 2.0 TSI met 204 pk en de 2.0 TSI met 265 pk uit de RS-versie! Goed om te weten: de 150 pk-versie heeft voorwielaandrijving, terwijl alle andere motorvarianten (behalve de hybride) standaard over vierwielaandrijving beschikken.

7. >40.000 euro

De instapversie van de Kodiaq heeft een prijskaartje van net iets meer dan 40.000 euro. Die prijs kan echter gedrukt worden met kortingen, bijvoorbeeld tijdens de saloncondities. Een stevig bedrag als je de prijzen van de vorige generatie bekijkt, maar gerechtvaardigd door de technologische uitrusting en… de algemene inflatie! Voor de plug-inhybride versie moet je ongeveer 7.000 euro extra neertellen.