of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Sébastien Vanhouche

10 APR 2025

Test: Skoda Octavia RS (2025), gezinswagen met haast

De Skoda Octavia RS is recent gefacelift en liet bij die verjongingskuur zijn diesel- en PHEV-motoren vallen. Enkel de viercilinder benzine van 265 pk blijft nog over. Is dat goed of slecht nieuws?

{"fr":"Škoda rouge roulant sur une route côtière ensoleillée avec vue sur la mer.","nl":"Rode Škoda rijdt op een zonnige kustweg met uitzicht op de zee."}
{"fr":"Skoda Octavia rouge sur une route côtière sinueuse surplombant l'océan par temps clair.","nl":"Rode Skoda Octavia op een kronkelige kustweg met uitzicht op de oceaan bij helder weer."}

"De Skoda Octavia RS is zowel een echte gezinswagen als een echte sportwagen, maar voor zijn ruimte, rijplezier, comfort en zuinigheid betaal je een hoge prijs…"

Net als de rest van het gamma is ook de 4e generatie Skoda Octavia RS bij de schoonheidsspecialist geweest. Daar heeft de Tsjechische gezinswagen zijn sportieve randje verder fijngeslepen, zonder echter zijn praktische aspecten uit het oog te verliezen. Met dit doel voor ogen, zijn de diesel- en plug-inhybride versies van de Octavia RS geschrapt uit het gamma. Alle ogen zijn nu gericht op de turbobenzine.

Advertentie
Advertentie

Design

Subtiel sportiever dan de andere Skoda Octavia’s

De facelift van de Skoda Octavia RS heeft maar een licht gewijzigd design gekregen. Het laagje make-up is vooral op de neus te zien, waar de Tsjechische middenklasser een nieuwe bumper, grille en nieuwe LED-matrixkoplampen krijgt met een eveneens hertekende lichtsignatuur. Achteraan blijven de wijzigingen beperkt tot nieuwe lichtblokken. De Octavia RS krijgt ook specifieke velgdesigns en koetswerkkleuren. Net als vroeger onderscheidt de RS-versie zich van zijn reguliere broertjes door een duidelijk sportievere look, zonder dat het té opzichtig wordt. De verschillen blijven subtiel.

Octavia RS als berline of Combi

De Skoda Octavia RS is nog steeds verkrijgbaar als berline en als break (Combi). In beide gevallen staat de koets 15 mm dichter tegen de grond dan bij de reguliere Octavia’s. De meest sportieve telg van de familie meet 4,698 m lang, 1,829 m breed en 1,455 m hoog. Dimensies die trouwens identiek blijven, of je nu voor de 5-deursberline kiest of voor de break Combi.

In het interieur zijn de evoluties van de facelift nog moeilijker te zien: de zetels en het dashboard zijn exact hetzelfde gebleven. Ook qua bouwkwaliteit of materialen zijn er geen evoluties, wat zowel goed als slecht nieuws is. Hoewel we niets op te merken hebben over de bovenzijde van het dashboard, vinden we nog steeds goedkope plastics terug onderaan het interieur. Jammer, maar alles zit wel stevig in elkaar.

 

Beleving

Beter, maar er is nog ruimte voor digitale verbetering

De Skoda Octavia RS geniet standaard van een groot centraal aanraakscherm van 13 inch. Dat draait nu ook op de nieuwste generatie van het infotainmentsysteem van het merk. En hoewel het snel reageert en beter is ingedeeld dan vroeger, heeft het systeem nog steeds enige gewenning nodig. In sommige (gelukkig zeldzame) gevallen heb je meerdere kliks nodig om te vinden wat je zoekt. Zeker als je een minder gebruikte instelling zoekt, kan je je weg kwijtraken in de menu’s en submenu’s. Bovendien zijn er enkele kleine toetsen die tijdens het rijden moeilijk te bereiken zijn met je vinger.

Gelukkig is draadloze Android Auto en Apple CarPlay standaard. Maar we hebben nog een laatste opmerking: omdat er niets veranderd is op fysiek vlak aan het dashboard, is de aanraakschuiver onder het scherm voor het volume nog steeds erg onhandig geplaatst. Dat gezegd zijnde, is het centrale scherm zeker niet onbruikbaar. Daarnaast krijg je ook nog een digitaal instrumentenpaneel van 10 inch, dat erg uitgebreid personaliseerbaar is en wel gemakkelijk is in gebruik.

Ruimte in overvloed

De sportieve Tsjechische berline en break hebben dezelfde wielbasis van 2,681 m en delen dus ook hun troeven. Om te beginnen is er bijzonder veel zitruimte aanwezig op de achterbank. Vijf volwassenen kunnen zonder enig probleem plaatsnemen aan boord, al zal de persoon in het midden achteraan zijn schouders een beetje moeten intrekken. Als een goede gezinswagen ontbreekt het de Octavia RS ook niet aan kofferruimte. De berline geniet van een laadvolume van 600 tot 1.555 liter, toegankelijk via een enorme en zeer praktische achterklep. De break Combi kan zelfs 640 tot 1.700 liter aan bagage slikken.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Nog maar één benzinemotor voor de Skoda Octavia RS

Onder de motorkap van de Skoda Octavia RS is nog het meest veranderd. Het grootste nieuws is dat de sportieve gezinswagen nog maar met één motorisatie beschikbaar is! Dat is dezelfde 2.0 TFSI-viercilinder van 195 kW (265 pk) en 370 Nm als in de nieuwste Volkswagen Golf GTI. Net als bij die laatste is er 15 kW (20 pk) bijgekomen met de facelift en is de turbobenzine ook wat luider geworden dankzij een nieuwe uitlaat, die zelfs wat plofjes laat horen.

Deze nieuwe cavalerie wordt standaard naar de voorwielen overgebracht via een DSG 7-automaat, maar vooral via een elektronisch sperdifferentieel dat ook opnieuw is gekalibreerd. Daarmee kan de Skoda Octavia RS in 6,4 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten in berlinevorm, of 6,5 seconden voor de Combi. In beide gevallen haalt de Tsjech een topsnelheid van 250 km/u.

Niet zo zuinig als een diesel, maar wel bijna?

Een gezinswagen moet natuurlijk ook in staat zijn om mee op vakantie te gaan. Het ontbreekt de Skoda Octavia RS alvast niet aan ruimte aan boord, maar zelfs deze potente sportversie kan verrassend zuinig voor de dag komen. Na iets meer dan 150 km snelweg met de cruise control ingeschakeld op 120 km/u, haalden we een gemiddeld verbruik van 7,6 l/100 km achter het stuur van de break. Dat is ongeveer een halve liter meer dan het WLTP-verbruik dat Skoda belooft. Dat is niet zo zuinig als wat je zou kunnen halen met een diesel, maar het is wel erg respectabel voor een auto met 195 kW (265 pk) en 370 Nm onder de kap! Met dit verbruik is het mogelijk om ongeveer 600 km te rijden op een volle tank van ‘slechts’ 45 liter. De Skoda Octavia RS heeft overigens een theoretische CO2-uitstoot van 153 tot 164 g/km volgens de WLTP-cyclus, afhankelijk van de koetswerkvorm en de uitrusting.

Bijzonder leuk, maar ook bijzonder gemakkelijk te besturen!

De grootste sterkte van deze ‘nieuwe’ Skoda Octavia RS, naast zijn uitstekende zitpositie, zijn aangename motor en zijn zeer goede DSG-bak, is zijn indrukwekkende differentieel. Het is een progressief systeem dat al werkt vanaf de eerste versnelling, maar duidelijk zijn volle potentieel benut vanaf de derde versnelling en met het ESP uitgeschakeld. Dan trekt hij de neus van de Octavia RS op een indrukwekkende manier de bocht in. Onderstuur? Dat woord lijkt verdwenen te zijn uit het Tsjechische woordenboek. Het is niet alleen een opwindend gevoel, maar het is ook bijzonder toegankelijk. Je moet echt geen professionele piloot zijn om te kunnen genieten van de voordelen van de elektronische sper. Het gaf ons enkel maar meer zin om te experimenteren! Alleen jammer dat de instellingen van het ESP zo ver in het centrale scherm zitten verstopt…

De relatief lange wielbasis van de Skoda Octavia RS draagt ook bij aan de toegankelijkheid van zijn prestaties en rijplezier. Het maakt de Tsjech extreem stabiel op de weg. Zelfs als de achterwielen hun houvast verliezen, wat enkel gebeurt met wat hevige provocatie, gebeurt dat op een zeer progressieve manier, zonder de bestuurder ooit te verrassen. Maar de Skoda Octavia verrast niet enkel met zijn dynamiek, hij doet het ook met zijn comfort.

Zodra je het mes weer van tussen je tanden haalt - geen gemakkelijke taak gezien het verslavende rijplezier - en een paar keer opschakelt om de motor tot rust te brengen, transformeert de Octavia RS weer in een mak lammetje. Zijn interieur is goed geïsoleerd en zijn ophanging blijft comfortabel, ook al is hij iets steviger dan standaard. Beide koetswerkvarianten van de Skoda Octavia RS wegen trouwens maar een dikke 1,5 ton, wat helpt met de souplesse. Het is echt een auto die alles kan, inclusief rondjes rijden op het circuit! Helaas is de Octavia RS, in tegenstelling tot de Skoda Kodiaq RS, niet de enige sportieve gezinswagen in zijn soort…

 

Prijs

Hoeveel kost de Skoda Octavia RS in 2025 in België?

Zoals je hebt kunnen lezen, ontbreekt het de Skoda Octavia RS 2025 niet aan kwaliteiten. Maar voor al die kwaliteiten moet er betaald worden! De prijzen van de Octavia RS beginnen namelijk pas bij 61.300 euro voor de berline en 62.220 euro voor de break Combi. De RS staat natuurlijk wel bovenaan het gamma en is dus standaard zeer goed uitgerust, met nog maar weinig opties om aan te vinken in de configurator. En de opties die er wel zijn, kosten niet veel geld.

Toch is de Octavia RS zo’n 15.000 euro duurder dan de VW Golf GTI met dezelfde techniek. Hij is zelfs duurder dan de Audi S3, VW Golf R, Cupra Leon VZ en zelfs de Peugeot 508 PSE, bijna allemaal modellen die je ook als break kan krijgen. Geen van deze modellen biedt evenveel ruimte als de Skoda, maar ze zijn wel allemaal krachtiger én hebben vierwielaandrijving voor nog (veel) betere prestaties…

 

Verdict

De Skoda Octavia RS is niet alleen een uitstekende auto, maar het is ook een steeds zeldzamer wordend soort auto op de huidige markt. Er zijn maar weinig auto’s die zowel praktisch als sportief zijn met voorwielaandrijving en een echt mechanisch sperdifferentieel. Bovendien zit de Tsjech vol troeven: hij is niet alleen leuk om mee te rijden, maar hij is ook ruim, comfortabel genoeg en best zuinig. Al deze kwaliteiten leveren echter een hoge prijs op, waardoor het interessant wordt om naar andere sportieve gezinswagens te kijken. Modellen die misschien de charme en de ruimte van de Skoda Octavia RS missen, maar die wel veel meer paarden onder de kap hebben…

Advertentie
Advertentie