of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Yeelen Möller

20 DEC 2024

Test: Skoda Superb berline, reiswagen in hart en nieren

In tegenstelling tot de Passat is de nieuwe Skoda Superb er ook nog steeds als berline. Om te zien of hij zijn status van reisberline nog steeds verdient, trokken we ermee naar Duitsland voor een dagtripje.

{"fr":"Škoda Superb grise roulant sur une route, paysage verdoyant en arrière-plan.","nl":"Grijze Škoda Superb rijdend op weg, met groen landschap op de achtergrond."}
{"fr":"Skoda Superb grise roulant sur une route bordée d'arbres au crépuscule.","nl":"Grijze Skoda Superb rijdt op landweg bij zonsondergang langs bomen."}

"De Skoda Superb Limo is eleganter en bijna net zo ruim en veelzijdig als de Combi, maar kost iets minder. Je kiest echter beter niet voor de basismotor."

De nieuwe generatie Skoda Superb en Volkswagen Passat delen meer dan ooit, om de ontwikkelingskosten te spreiden in dit minder populair geworden segment van de niet-’premium’ reisberlines en -breaks. Maar één groot verschil tussen beide modellen op onze markt, is dat je de Superb nog steeds als klassieke berline kan krijgen, in tegenstelling tot de VW, die hier altijd als breakversie Variant wordt verkocht. Maar welk compromis moet je maken om niet voor de Combi te kiezen?

Advertentie
Advertentie

Design

Tot pakweg het midden van de achterdeuren is het design van de Skoda Superb berline natuurlijk identiek aan dat van de Combi die we eerder in 2024 voor het eerst konden testen. Met andere woorden: een vrij sobere neus, nog niet met het ‘Tech-Deck Face’ van de elektrische modellen, maar gewoon met een klassieke grille, twee koplampen en het ronde merklogo in plaats van de letters die je op de Elroq en de aanstaande facelift van de Enyaq terugvindt. Skoda heeft ook veel werk gestoken in de stroomlijn van de nieuwe Superb, die 15 procent gladder is dan zijn voorganger - en de berline zou nog iets aerodynamischer moeten zijn dan de break.

De verschillen zitten allemaal achteraan, waar het dak lichtjes begint te dalen en uitmondt bij wat lijkt op een klassieke kofferklep, maar ook de Superb berline heeft een grote achterklep om de toegang tot zijn koffer te vergemakkelijken. De achterlichten lijken echter vrijwel identiek aan die van de Superb Combi, en je kan zelfs een ruitenwisser achteraan laten monteren. Qua gebruiksgemak verlies je dus bijna niets met de berline, die opvallend genoeg precies 10 mm langer (4.912 mm) en 10 mm lager (1.511 mm) is dan de Superb Combi.

Beleving

Smart Dials redden de ergonomie

Ook aan boord is de ervaring in de Skoda Superb berline krek eender aan die van de Combi (en dat van de verwante SUV Kodiaq), met een centraal infotainmentsysteem van 10 tot 13 inch en een 10 inch grote Virtual Cockpit voor de bestuurder. Het centrale scherm staat in voor bijna alle voertuigfuncties, maar in tegenstelling tot de andere merken van de VW-groep, heeft Skoda wel gedacht aan de ergonomie! Zo zijn er drie ‘Smart Dials’ net boven de middenconsole, multifunctionele draaiknoppen met een ingebouwd schermpje, waarop je kan drukken om van functie te wisselen.

De klimaatcontrole, zetelverwarming en -ventilatie, de rijmodi, het volume, … Allemaal functies die je met een handomdraai kan aanpassen, in plaats van je ogen van de weg te moeten halen om de juiste vierkante centimeter van het aanraakscherm te moeten vinden! En ook de meest irritante veiligheidssystemen kan je in twee seconden uitschakelen via de toegewijde knop op het stuur. Heerlijk hoe deze aandacht voor detail frustraties kan beperken tijdens het rijden!

Superb blijft ruim, ook als Limo

Verder valt natuurlijk de enorme binnenruimte op aan boord van de Skoda Superb Limo 2024. Zelfs lange volwassenen kunnen comfortabel achter elkaar plaatsnemen, enkel in het midden moet je nog rekening houden met een transmissietunnel en een minder comfortabel vormgegeven zitplaats. De bouwkwaliteit is van een hoog niveau, en hoewel de materialen er goed uitzien (zeker met het bruine ‘Suite Cognac’-leer van onze Laurin & Klement-testwagen), is er toch nog iets meer plastic te voelen dan in de premium Duitsers van dit segment. Maar die kosten ook veel meer geld.

Last but not least: de koffer, natuurlijk het grootste verschil met de Superb Combi. Ondanks de minder handige vorm van de laadruimte, past er nog steeds 645 tot 1.795 liter achterin de Superb berline! Een verschil van slechts 45 tot 125 liter ten opzichte van de Combi, die vooral meer hoogte biedt. Of je dat zal merken, afgezien van tijdens de vakantierit met het hele gezin of bij het verhuizen? We denken van niet. Een kleine teleurstelling: de achterzetels klappen in slechts twee delen neer (1/3-2/3). Ook zijn er iets minder Simply Clever-snufjes te vinden dan in de Combi, zoals de elektrische rolhoes voor de bagageruimte.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Geen plug-inhybride

Het motorenaanbod van de Skoda Superb berline 2024 is iets kleiner dan dat van de Combi: de plug-inhybride 1.5 TSI iV ontbreekt. Zakelijke rijders zullen dus eerder voor de breakversie kiezen. Verder is er geen verschil: op benzine heb je de keuze tussen een mildhybride 1.5 eTSI van 150 pk en een 2.0 TSI van 204 of 265 pk. Er zijn ook nog steeds dieselmotoren verkrijgbaar: een 2.0 TDI van 150 of 193 pk. De krachtigste benzine- en dieselmotoren krijgen vierwielaandrijving, een DSG-autoaat met 7 versnellingen is standaard op alle motorisaties.

Basismotor voelt zwak aan

Onze testwagen was uitgerust met de basismotor: de 1.5 eTSI van 150 pk. En hoewel de prestaties voldoende zijn om mee te komen met het verkeer, vonden we deze ‘vijftienhonderd’ wat ondermaats voor een auto van dit formaat. Vooral omdat hij in zijn nieuwste iteratie nog verder geknepen lijkt dan vroeger. 

De prestaties zijn nochtans correct op papier: 0-100 km/u in 9,2 seconden en een topsnelheid van 225 km/u. Maar onderin lijkt er niet veel koppel te zitten, en zodra je boven de 2.500 toeren uitstijgt, dringt er een onaangenaam motorgeluid door in het interieur. Gelukkig blijft de viercilinder discreter op kruissnelheid. En misschien heiligt het doel de middelen wel, want ons gemiddeld verbruik na net geen 900 km kwam uit op een knappe 6,4 l/100 km. Toch zouden we eerder opteren voor de 2.0 TSI, ook al moeten we dan leven met een iets hoger verbruik.

Echte reisberline

We hebben het hierboven al vermeld: we hebben in onze testweek bijna 900 km afgelegd in de Superb berline dankzij een tripje naar Duitsland, en we hadden ons bijna geen betere reiswagen kunnen inbeelden. Aan boord zat iedereen comfortabel, met zelfs massagezetels vooraan, en de kilometers vlogen voorbij in alle rust dankzij een goede geluidsisolatie en goed werkende rijhulpsystemen. Alleen de waakzaamheidsmonitor toonde zich wat overgevoelig.

Maar de kwaliteiten van de Superb blijven niet beperkt tot in de rechte stukken, want ook in de bochten laat deze grote berline zich verrassend vlot sturen. De koets blijft mooi vlak en het directe stuur geeft een haast sportief gevoel. Daar zal het relatief lage gewicht van een dikke 1,6 ton inclusief bestuurder voor deze ‘instapversie’ zeker in meespelen. Toch veegt de ophanging bijna alle oneffenheden weg, ook zonder adaptieve dempers of luchtvering. Perfect in balans, zoals het hoort

Prijs

Prijs Skoda Superb Limo 2024

Met al die ruimte en kwaliteiten zou je denken dat er ook een flink prijskaartje kleeft op deze grote Tsjech. Maar het valt best mee. De nieuwe Skoda Superb Limo 2024 heeft op het moment van schrijven een Belgische vanafprijs van 38.255 euro. Voor dat geld krijg je de Essence-uitvoering (infotainmentscherm van 10 inch, achteruitrijcamera, verwarmde zetels vooraan, …) met de 1.5 eTSI-benzinemotor van 150 pk. De topversie Laurin&Klement kost vanaf 51.525 euro, maar op dat niveau blijven er vrijwel geen opties over - enkel een krachtigere motor kost helaas flink wat centen extra. Hoe dan ook is de prijs-kwaliteitverhouding ijzersterk.

Verdict

Of je nu liever voor de elegante Skoda Superb Limo of toch de praktische breakversie Combi gaat, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook blijven de sterktes van de grote reiswagen overeind in zijn berlineversie: veel ruimte, veel comfort en een niet al te hoge prijs. Maar de 1.5 eTSI is ondermaats geworden voor een auto van dit formaat.

Advertentie
Advertentie