De nieuwe generatie Skoda Superb en Volkswagen Passat delen meer dan ooit, om de ontwikkelingskosten te spreiden in dit minder populair geworden segment van de niet-’premium’ reisberlines en -breaks. Maar één groot verschil tussen beide modellen op onze markt, is dat je de Superb nog steeds als klassieke berline kan krijgen, in tegenstelling tot de VW, die hier altijd als breakversie Variant wordt verkocht. Maar welk compromis moet je maken om niet voor de Combi te kiezen?
Design Škoda Superb
Tot pakweg het midden van de achterdeuren is het design van de Skoda Superb berline natuurlijk identiek aan dat van de Combi die we eerder in 2024 voor het eerst konden testen. Met andere woorden: een vrij sobere neus, nog niet met het ‘Tech-Deck Face’ van de elektrische modellen, maar gewoon met een klassieke grille, twee koplampen en het ronde merklogo in plaats van de letters die je op de Elroq en de aanstaande facelift van de Enyaq terugvindt. Skoda heeft ook veel werk gestoken in de stroomlijn van de nieuwe Superb, die 15 procent gladder is dan zijn voorganger - en de berline zou nog iets aerodynamischer moeten zijn dan de break.
De verschillen zitten allemaal achteraan, waar het dak lichtjes begint te dalen en uitmondt bij wat lijkt op een klassieke kofferklep, maar ook de Superb berline heeft een grote achterklep om de toegang tot zijn koffer te vergemakkelijken. De achterlichten lijken echter vrijwel identiek aan die van de Superb Combi, en je kan zelfs een ruitenwisser achteraan laten monteren. Qua gebruiksgemak verlies je dus bijna niets met de berline, die opvallend genoeg precies 10 mm langer (4.912 mm) en 10 mm lager (1.511 mm) is dan de Superb Combi.
Beleving Škoda Superb
Smart Dials redden de ergonomie
Ook aan boord is de ervaring in de Skoda Superb berline krek eender aan die van de Combi (en dat van de verwante SUV Kodiaq), met een centraal infotainmentsysteem van 10 tot 13 inch en een 10 inch grote Virtual Cockpit voor de bestuurder. Het centrale scherm staat in voor bijna alle voertuigfuncties, maar in tegenstelling tot de andere merken van de VW-groep, heeft Skoda wel gedacht aan de ergonomie! Zo zijn er drie ‘Smart Dials’ net boven de middenconsole, multifunctionele draaiknoppen met een ingebouwd schermpje, waarop je kan drukken om van functie te wisselen.
De klimaatcontrole, zetelverwarming en -ventilatie, de rijmodi, het volume, … Allemaal functies die je met een handomdraai kan aanpassen, in plaats van je ogen van de weg te moeten halen om de juiste vierkante centimeter van het aanraakscherm te moeten vinden! En ook de meest irritante veiligheidssystemen kan je in twee seconden uitschakelen via de toegewijde knop op het stuur. Heerlijk hoe deze aandacht voor detail frustraties kan beperken tijdens het rijden!
Superb blijft ruim, ook als Limo
Verder valt natuurlijk de enorme binnenruimte op aan boord van de Skoda Superb Limo 2024. Zelfs lange volwassenen kunnen comfortabel achter elkaar plaatsnemen, enkel in het midden moet je nog rekening houden met een transmissietunnel en een minder comfortabel vormgegeven zitplaats. De bouwkwaliteit is van een hoog niveau, en hoewel de materialen er goed uitzien (zeker met het bruine ‘Suite Cognac’-leer van onze Laurin & Klement-testwagen), is er toch nog iets meer plastic te voelen dan in de premium Duitsers van dit segment. Maar die kosten ook veel meer geld.
Last but not least: de koffer, natuurlijk het grootste verschil met de Superb Combi. Ondanks de minder handige vorm van de laadruimte, past er nog steeds 645 tot 1.795 liter achterin de Superb berline! Een verschil van slechts 45 tot 125 liter ten opzichte van de Combi, die vooral meer hoogte biedt. Of je dat zal merken, afgezien van tijdens de vakantierit met het hele gezin of bij het verhuizen? We denken van niet. Een kleine teleurstelling: de achterzetels klappen in slechts twee delen neer (1/3-2/3). Ook zijn er iets minder Simply Clever-snufjes te vinden dan in de Combi, zoals de elektrische rolhoes voor de bagageruimte.