De agressieve neus, het gestroomlijnde koetswerk ontdaan van beschermingslijsten en de verborgen achterdeurgrepen zijn de elementen die de reputatie maakten van dit model dat ongeveer 10 jaar in productie bleef (1997 - 2007). Maar het succes van de 156 wordt niet alleen verklaard door zijn looks: onder de motorkap lagen krachtige en muzikale viercilinder benzinemotoren, maar ook de nieuwste generatie diesels, met common rail injectie, de beroemde 'JTD'! Dit was een wereldprimeur! De sublieme Busso V6 kreeg een plaatsje aan de top van het gamma, in een 2,5 liter grote uitvoering met 190 pk.

Een veelgeprezen breakversie!

De stijve, goed uitgebalanceerde en precies sturende 156 deed vergeten dat hij op het verbeterde platform van de Fiat Tipo stond. Niet alles was echter rooskleurig, te beginnen met de grotendeels verwaarloosde praktische aspecten: beperkte bagageruimte, vaste achterbank en middelmatige ruimte voor de passagiers achterin. Voor wie meer veelzijdigheid wilde, bood Alfa Romeo vanaf 2000 een 'Sportwagon'-versie aan, een break. Die moest niet onderdoen op het vlak van looks, maar verwacht niet dat dit model een volwaardig alternatief is voor een Volvo 240 break!

GTA

Doorheen de jaren onderging het model enkele esthetische ingrepen, met daarbovenop ook gespierdere motoren en vooral van een nieuwe topversie: de GTA! Onder deze mythische naam voor het merk vinden we een echte sportwagen met een tot 250 pk opgevoerde 3,2 liter V6. In 2003 werd de 156 voor de derde en laatste keer hertekend! De grille aan de voorkant werd veel prominenter en vooral de dieselmotoren krijgen een stevige boost. In 2005 werd de 156 met pensioen gestuurd. Twee jaar later was het de beurt aan de Sportwagon.

5 dingen die je moet weten voor je koopt:

  • Het koetswerk kreeg geen beschermlijsten en heeft vaak last van kleine beschadigingen.
  • De interieurruimte werd opgeofferd voor de looks. De stationwagen beperkt de schade op dat vlak nog een beetje.
  • Hoewel de dieselmotoren efficiënt zijn, kies je beter één van de benzinemotoren voor een toekomstige klassieker.
  • De 2,5 liter V6 is een uitstekende keuze, maar vergeet niet de distributieriem om de 5 jaar of 80.000 km te vervangen.
  • De betrouwbaarheid is over het algemeen goed (ook al naderen de eerste modellen de 25 jaar!), maar er zijn enkele minpunten wat de afwerking betreft en de voortrein ziet af.