Jean-Francois Christiaens

23 DEC 2021

Vergeten concept: Lamborghini Asterion LPI 910‑4, braaf van look, wild van inborst!

De verbrandingsmotor is ten dode opgeschreven, een pijnlijke vaststelling voor sommige nicheconstructeurs, zoals Lamborghini. Denk echter niet dat het merk met de stier zich vastklampt aan de laatste druppels benzine: de geëlektrificeerde toekomst wordt al een tijd voorbereid, zoals blijkt uit deze plug-in hybride concept car uit… 2014!

De concept car, die in 2014 voorgesteld werd op het autosalon van Parijs, werd aangekondigd als een rivaal voor het hypercar-drietal van het moment: de LaFerrari, de Porsche 918 Spyder en de McLaren P1. Stevige concurrentie, maar Lamborghini had niet echt de intentie om het daartegen op te nemen! Deze concept car was niet bestemd voor productie: het merk concentreerde zich eerder op de ontwikkeling van zijn SUV, de Urus!

Sobere look

In tegenstelling tot de andere producten van Lamborghini, oogt deze Asterion eerder braaf. In die mate zelfs dat je je zou kunnen afvragen (in vooraanzicht tenminste) of de motor niet in het vooronder zit! Maar dat is niet het geval, want dit model gebruikt de Gallardo als basis. Ook binnenin trekt het merk eerder de kaart van elegantie en luxe dan die van de sportiviteit, met een gebrek aan carbon!

Kernraket

Op technisch vlak vinden we de schitterende V10 terug van de Gallardo, die hier 610 pk levert. Hij krijgt het gezelschap van drie elektromotoren: twee op de voortrein en één tussen de versnellingsbak en de motor. Deze motoren leveren samen 300 pk extra, voor een totaal van 910 paarden! Lamborghini kondigde destijds een gemiddeld verbruik aan van 4,1 l/100 km, een 0-100 km/u-sprint in 3 seconden en een 100% elektrisch rijbereik (met een tot 125 km/u beperkte top) van 50 km.

Jammer genoeg dacht Lamborghini er nooit aan deze concept car in productie te nemen: het zou het merk terug gelanceerd hebben in een segment waarin het al lang niet meer aanwezig was, dat van de comfortabele en ultraperformante GT’s!


Advertentie
Advertentie
Advertentie