Arnaud Henckaerts

2 FEB 2023

Video ‑ wereldrecord langste drift op ijs: 7,351 km!

Het nieuwe record staat op naam van de elektrische Skoda Enyaq iV vRS.

Dat je op ijs kan driften met een elektrische auto, dat kon VROOM.be onlangs nog vaststellen aan het stuur van de Ford Mustang Mach-E. Maar een aantal ronden op een ijscircuit waarbij er regelmatig gedrift wordt, is nog iets anders dan een kilometers lang aangehouden schuiver zonder de minste onderbreking. Maar dat is exact wat de Skoda Enyaq iV vRS presteerde op het bevroren Stortjärnen-meer in het Zweedse Krokom.

Standaardauto

Waarom? Gewoon omdat het kan en omdat je ermee in de lijst van 'Guinness World Records' terechtkomt. Technisch gezien gaat het ook meteen om twee records: langste drift op ijs en langste drift op ijs met een elektrische wagen. Het vorige record van 6.231 km, dat dateert van januari 2022, werd immers in China gevestigd met een Subaru Impreza. En de Skoda Enyaq iV vRS is een 299 pk sterke elektrische SUV.

Aan het stuur van de groene driftkikker zat de Britse autojournalist Richard Meaden, en de Tsjechische SUV was helemaal standaard, op de banden na. Vooraan ging het om door Michelin geleverde Däckproffsen ‘event tyres’ in maatje 245/35-R20 met elk 600 spijkers van 5mm voor stuurprecisie en grip, terwijl achteraan Nokian Hakkapelitta 255/45-R20 banden gemonteerd werden. Die hebben maar 300 spijkers van elk 2mm, om op die manier de auto gecontroleerd te kunnen laten uitbreken achteraan.

39 ronden


En dat uitbreken werd dus maar liefst 7,351 km aan één stuk aangehouden, en dat na… 18 uur oefenen gespreid over 5 dagen. Om het record te vestigen worstelde Meaden de Skoda 39 ronden lang dwars rond de ijspiste, waarbij hij 15 minuten en 58 seconden deed over de meer dan 7 kilometer lange beproeving. Alleen al van eraan te denken doen onze armen al pijn, dus proficiat Richard!


Advertentie
Advertentie
Advertentie