Wim Bervoets

23 MRT 2018

Volkswagen Touareg: dit is de nieuwe Duitse SUV

In China haalde Volkswagen vandaag het doek van de Touareg. Volkswagens grootste SUV is intussen aan zijn derde generatie toe.

Het is voor het eerst dat VW de primeur van een nieuw model voorbehoudt voor China. Maar geen toeval: China is de belangrijkste markt voor de Duitsers, al zijn Europa en Rusland voor de Touareg ook belangrijk.

MLB

Het platform van de nieuwe SUV is al bekend: het MLB-platform van de Volkswagen-groep, dat nu al onder meer dienst doet onder de Audi Q7, Bentley Bentayga en Porsche Cayenne. Toch wil de Touareg zijn Volkswagen-identiteit bevestigen, met onder meer een breed radiatorrooster dat overloopt in de koplampen. De afmetingen nemen toe, en dat heeft een positief effect op de interieurruimte: zo is de kofferruimte 810 liter groot met de achterbank rechtop. Door intensiever gebruik van aluminium gaat het gewicht gemiddeld met zo’n 100 kilogram naar beneden.

Eerst V6

Onder de motorkap voorziet Volkswagen voor de Europese markt twee V6-motoren: twee dieselblokken van 231 en 286 pk. Verder lossen de Duitsers nog niet teveel: ze spreken over een 340 pk sterke V6 op benzine en een 421 pk sterke diesel-V8, maar of die naar ons komt is nog niet duidelijk. De Chinezen krijgen ook een 367 pk sterke plug-inhybride, maar voor Europa moet VW nog een knoop doorhakken.

Digitaal

Het interieur wordt gedomineerd door een 15 duim groot infotainmentsysteem, dat het dashboard vrij van knoppen houdt en een minimalistische aanblik geeft. Een 12 duim groot instrumentenpaneel vervangt de klassieke klokkenwinkel op het dashboard. Volkswagen belooft het een en ander op vlak van veiligheid: nachtzicht, rijstrookassistentie bij wegenwerken, vierwielsturing enzovoort.

Advertentie
Advertentie
Advertentie