Pierre-Benoit Sepulchre

17 APR 2023

Volvo wil een meer natuurlijke interieurverlichting

Het doel is een interieur bekomen dat gericht is op welzijn en welbehagen.

De Zweedse constructeur Volvo wil zich onderscheiden van de concurrentie met interieurs die trouw zijn aan de Scandinavische designfilosofie, waarbij soberheid en minimalisme de voorkeur krijgen, samen met mooie materialen en tinten die zo dicht mogelijk aansluiten bij de natuur. Aan boord moet er dus een luchtige, lichte sfeer heersen die de 'hygge' bevordert, een gevoel van welzijn en gezelligheid dat wordt bevorderd door een intieme en warme sfeer.

Dit geldt natuurlijk ook voor de boordverlichting, die zo dicht mogelijk moet aansluiten bij natuurlijk daglicht. Maar met de LED's die in moderne wagens zitten, is het niet zo gemakkelijk om dat natuurlijk licht na te bootsen door de intrinsieke blauwheid van dit type verlichting. Volvo heeft echter een oplossing gevonden door samen te werken met het Zuid-Koreaanse Seoul Semiconductor, die de technologie LED SunLike heeft ontwikkeld. Die slaagt er wel in door het natuurlijke daglicht van de zon te reproduceren, vooral omdat deze LED's veel minder blauw licht uitstralen. Daarmee kan Volvo dus een zachter en rustgevender licht creëren, dat bovendien de ogen minder vermoeit.

Dit licht, samen met de materialen zoals hout, natuurlijke stoffen en lichte kleurtonen die Volvo gebruikt, laten de inzittenden genieten van een meer ontspannen autorit, wat dus moet bijdragen aan het algemene welzijn. De LED SunLike-technologie zal voor het eerst geïntroduceerd worden op de Volvo EX90, om vervolgens geleidelijk aan in de andere modellen van het merk en van Polestar te verschijnen.  

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie