Momenteel zijn constructeurs zoals Volkswagen en Ford gedwongen om de productie van hun elektrische modellen te beperken omdat er onvoldoende vraag is. De prijzen van deze nieuwe modellen blijven hoog, wat ongetwijfeld heel wat mensen en huishoudens afschrikt die liever kiezen voor auto's met traditionele of hybride aandrijflijnen, die nog steeds betaalbaarder zijn. Maar het goede nieuws is dat deze situatie de komende maanden zal veranderen! Dit is waarom.

Goedkopere batterijen

De batterijen zijn verreweg het duurste onderdeel van een elektrische wagen. De prijs ervan zou echter drastisch moeten dalen. Wist je al dat tussen 2008 en 2022 de prijs van lithium-ionbatterijen met 89% is gedaald? En de bank Goldman Sachs schat in dat de prijs van batterijen tussen nu en 2025 nog eens met 40% zal dalen. De ontwikkeling van nieuwe soorten cellen voor elektrische wagens, waaronder natrium-ioncellen die duurzamer en goedkoper zijn dan lithiumcellen, zal hierin een grote rol spelen. Er wordt ook steeds meer gesproken over halfgeleiderbatterijen, die worden geprezen om hun lichtheid en hun grotere actieradius.

Meer laadpunten

Nog een hindernis die veel potentiële kopers afschrikt, is het gebrek aan oplaadpunten, vooral langs snelwegen en secundaire wegen. Meer laadpunten zal niet enkel de range anxiety wegnemen bij elektrische wagens, maar zal het ook gemakkelijker maken voor constructeurs en klanten om voor kleinere batterijen te kiezen. Dat zal elektrische wagens lichter en... goedkoper maken!

Schaalvoordelen

Tenslotte zitten constructeurs momenteel met een groot probleem. De beste manier om de productiekosten van elektrische wagens te verlagen, is namelijk door er meer van te produceren. Een lastig vraagtstuk, aangezien de grootste 'traditionele' spelers momenteel gedwongen worden om hun doelstellingen te verlagen vanwege een onvoldoende stijgende vraag. Er moet dus creatief nagedacht worden, zoals bij Tesla, dat heeft gekozen voor 'gigacasting' (waarbij grote delen van de auto in één stuk worden geproduceerd en vervolgens geassembleerd). Toyota heeft ook interesse in deze innovatieve productiemethode, waarmee je lichtere en goedkopere auto's kan bouwen. Naast deze nieuwe productietechnieken werken de grote constructeurs ook stukje bij beetje aan hun productielijnen voor de auto van de toekomst, wat opnieuw moet bijdragen aan de democratisering van elektrische mobiliteit.

?