Op 1 mei 1994 overleed de Braziliaanse F1-piloot Ayrton Senna in het ziekenhuis van Maggiore de Bologne, na aan een snelheid van 212 km/u tegen een betonnen muur te zijn gebotst tijdens de GP van San Marino in Imola. Tijdens zijn carrière wist de drievoudige kampioen tal van overwinningen te behalen, maar hij hielp ook mee aan de ontwikkeling van verschillende straatauto's voor het publiek, waaronder de eerste generatie Honda NSX, die in 1990 op het autosalon van Chicago verscheen.

Voor de lancering van het model kreeg Senna verschillende exemplaren toevertrouwd om ze op de proef te stellen, en nadien zijn indrukken en kritieken te delen met de Japanse ingenieurs. De Braziliaanse piloot mocht een van deze exemplaren bijhouden, die hij gedurende meerdere maanden gebruikte als persoonlijke wagen toen hij in Portugal woonde.

Deze rode Honda NSX uit 1991 wordt vandaag verkocht op de Britse website AutoTrader voor de lieve som van 500.000 pond, ofwel ongeveer 585.500 euro! Een prijs die ver boven het bedrag ligt wat je betaalt voor een ander exemplaar met een vergelijkbare kilometerstand (39.100 mijl of 62.912 km), maar die natuurlijk niet zo'n beroemde eerste eigenaar zal hebben...

Concoursstaat

Het bijzondere aan deze auto is natuurlijk dat hij in het bezit was van Senna, die er duidelijk goed zorg voor heeft gedragen. Dat bewijzen verschillende foto's van het model uit die tijd, waaronder eentje met Senna zelf aan de slag met een tuinslang. Na zijn overlijden in 1994 kwam de Japanse coupé in handen van de Brit Robert McFagen uit Sussex, die het model met de uiterste zorg heeft bewaard.

De NSX met de bijzondere stamboom heeft een rood koetswerk en een zwart interieur. Het model bevindt zich in een perfecte staat. Het zoekertje op AutoTrader geeft maar weinig info, behalve het feit dat Senna de eigenaar was van de auto en dat de wagen in augustus wordt voorgesteld op de Senna Exhibition in Silverstone. Ondanks de astronomische prijs die McFagan vraagt, is er wel een grote kans dat er heel wat liefhebbers bereid zijn om meer dan een half miljoen euro uit te geven voor dit unieke stuk!