In deze (niet-) Salonperiode onthult Nissan zijn elektrische SUV Ariya in België. In juli 2020 hadden we het al over zijn technische details en over de fundamentele verschillen met de Leaf. Vandaag gebruiken we zijn Belgische introductie om hem te ontdekken in 5 kerncijfers.
1. 4,6 meter
Op de foto’s is het vrij lastig om in te schatten hoe groot de futuristisch ogende Ariya is. Hij is exact 4.595 millimeter lang, of bijna 10 centimeter korter dan de grote X-Trail van Nissan. De elektrische SUV is ook wat meer gedrongen dan die laatste (3 centimeter breder maar 5 centimeter lager). Een ander belangrijk verschil met de X-Trail: de wielbasis van de Ariya is liefst 7 centimeter langer, wat de beenruimte achterin ten goede komt.
2. Eerste klasse
Twee zaken maken indruk wanneer je in de Ariya instapt: de binnenruimte en het kwaliteitsgevoel. Alle technische onderdelen van de klimaatregeling zijn uit het interieur weggehaald. Dat maakt ruimte vrij onder het dashboard, dat een soort ‘zwevend’ effect geeft. Bovendien gebruikt Nissan materialen van topkwaliteit: hout en leder zijn alomtegenwoordig. Je hebt echt het gevoel in eerste klasse te reizen. Met de Ariya probeert Nissan een premiumcliënteel aan te trekken. En als we mogen oordelen op basis van wat we al hebben gezien, is het Japanse merk op de goede weg.
3. 10 jaar
Een decennium: de Leaf heeft zijn tiende kaarsje uitgeblazen voor Nissan dit nieuwe elektrische model kon voorstellen. Maar we zullen niet nog eens zo lang moeten wachten op de volgende stekkermodellen van het merk. Deze SUV rust namelijk op een nieuw platform dat is bedoeld voor EV’s: het CMP-EV. “Tegen 2023 wil Nissan minstens de helft van zijn volume halen uit geëlektrificeerde modellen: puur elektrisch en hybride”, zegt Thomas Chrétien, Europees marketingverantwoordelijke voor de Nissan Ariya waar we onlangs een gesprek mee hadden.
4. 30 minuten
De Ariya kan snelladen aan tot 130 kW. Als dat cijfer je niet veel zegt, onthoud dan dit: deze SUV kan tot 300 kilometer rijbereik recupereren op een half uur. Een ander belangrijk detail: de CHAdeMo-stekker waar Nissan zo’n voorvechter van was maakt hier plaats voor de meer verspreide CCS-standaard. En omdat je soms nog in de auto moet wachten terwijl hij oplaadt heeft Nissan een aantal slimme details toegevoegd zoals een tafeltje dat van onder het dashboard komt om er bijvoorbeeld een laptop op te zetten.