Is de Britse monarchie vastgeroest in oude gewoontes? Dat durven we wel te zeggen. Dit aloude instituut, waarvan de roots teruggaan tot 1066, wanneer Willem de Veroveraar de eerste Engelse monarch werd, is gebonden aan een overdaad aan tradities die haar regelmatig wereldvreemd doen lijken. Maar dat betekent niet dat de zaken niet kunnen evolueren, vooral met een eerder progressieve vorst op de troon.

En dat is het geval met Koning Charles III, die al decennialang een progressieve en duurzame aanpak probeert te hanteren. Al in 1970, toen hij nog maar 21 jaar oud was, trok hij aan de alarmbel over de verwoestende effecten van plastic op het milieu. Nog een voorbeeld is het landgoed van Highgrove, zijn persoonlijke 'boerderij', waar sinds 1996 alleen maar volledig biologische groenten en fruit worden gekweekt!

Biobrandstof op basis van wijn

De Britse monarch is echter niet van plan het daarbij te laten. Het paleis kondigde op 24 juli namelijk aan dat de royale vloot geleidelijk zou worden omgeschakeld op biobrandstof. Deze biofuel wordt gemaakt van overschotten witte wijn die lokaal worden geproduceerd, vervolgens worden gedestilleerd en verrijkt met wei van de kaasproductie. Veganistisch is het dus niet, maar het moet wel de Bentleys en Range Rovers vergroenen die deel uitmaken van het wagenpark dat dagelijks door de Britse koninklijke familie wordt gebruikt.

Maar dat is nog niet alles! Alle voertuigen in de royale garage moeten namelijk zo snel als mogelijk worden vervangen door volledig elektrische modellen. Komen er dan binnenkort enkele Range Rover Electrics in koninklijke handen? Koning Charles wil zelfs dat de koninklijke helikopters (inderdaad, die zijn er ook) op duurzame brandstof gaan vliegen.