Arnaud Henckaerts

31 JAN 2022

VAB: Vlaming stelt aankoop nieuwe auto uit

De helft van de Vlamingen die van plan was om een nieuwe auto te kopen, stelt die aankoop uit. De hoofdreden? Keuzestress!

Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB bij 2.000 Vlamingen. Terwijl heel wat mensen in ons land traditioneel in januari een nieuwe auto kopen, zegt niet minder dan 50% van de respondenten dat ondanks eerdere plannen niet te zullen doen. De meest aangehaalde reden daarvoor is dat ze niet weten welke aandrijfvorm te kiezen (47%). Een hybride, volledig elektrisch of toch nog een verbrandingsmotor, de Vlaming ziet door het bos de bomen niet meer. Nochtans zijn er handige tools om de beste keuze te maken, zoals de EV Checker van VROOM.be

Andere redenen zijn dan mensen hun auto veel minder gebruiken dan voor de coronacrisis (30%) en de lange wachttijden voor nieuwe auto’s (6%). Opvallend is volgens VAB wel dat gestegen levertermijnen een groter probleem zijn voor jongeren dan voor ouderen. In de groep van 18- tot 24-jarigen is het voor 18% de hoofdreden.

Tweedehands populair

De Vlamingen die toch wisselen van auto, maken enkele opvallende beslissingen. Wie gaat voor een splinternieuw model, kiest steeds vaker voor een (plug-in) hybride of een 100% elektrisch model. Wie de voorkeur geeft aan een model met verbrandingsmotor, gaat vaker zijn licht opsteken op de tweedehandsmarkt. De investering in een tweedehandswagen is immers lager, en kopers beschouwen het een ‘veilige optie’ tot ze weten welke richting de markt definitief uitgaat. VAB roept de overheid dan ook op om een duidelijk beleid te voeren rond laadinfrastructuur en het belasten van elektrische voertuigen om kopers uitsluitsel te geven.


Advertentie
Advertentie
Advertentie