Bijna één pendelaar op tien staat elke werkdag in de file, tot grote ergernis. Om de verloren tijd toch een beetje nuttig in te vullen, gaan automobilisten massaal aan het bellen, sms’en, zingen en neuspeuteren. Om te flirten is de Belgische filerijder dan weer te braaf.
Onderzoeksbureau Research Now voerde in opdracht van gps-fabrikant TomTom een enquête uit bij 519 Belgische pendelaars. Eén op de tien pendelaars ‘mag’ dagelijks aanschuiven (gemiddeld meer dan een halfuur) en dat is meteen ook de grootste ergernis van de automobilisten. Onnodig stilstaan vinden ze nog veel storender dan flits- of alcoholcontroles. Het veroorzaakt veel stress, waardoor andere weggebruikers (18 %) of de passagier (8 %) het moeten ontgelden.
Babbelzieke mannen
En wat doet de automobilist tijdens dat halfuurtje filerijden? Veel bellen (34 %) en sms’en (21 %), zo blijkt. Wie dacht dat vooral vrouwen aan de telefoon hangen, is mis. Mannen bellen vaker in de auto en voeren meer privégesprekken dan vrouwen. Ondanks de opkomst van smartphones en tablets amuseert slechts 1 procent van de filerijders zich op Facebook of Twitter.
Manieren houden
Ook zingen (23 %) en neuspeuteren (10 %) zijn een populair tijdverdrijf in de file. Toch kun je beter je manieren houden achter het stuur, want de meeste filerijders (maar liefst 75 procent) geven aan dat ze veel om zich heen kijken.
Geen enkele respondent durft toe te geven dat hij of zij flirt in de file. Dat is opvallend, want het onderzoek werd ook in Nederland gevoerd en daar flirt 5 procent. Jonge Belgische mannen (tussen 18 en 34 jaar) hebben nochtans wel last van hun libido, want mochten ze minder lang in de file staan dan zouden ze de vrijgekomen tijd graag besteden aan seks.