Vorig jaar gebeurden er in ons land elke dag tien verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan 15 jaar gewond raakte. Dat aantal is wel aan het zakken: in 2007 waren er elke dag nog 15 ongevallen met kinderen. Bovendien is ook het aantal kinderen dat overlijdt in het verkeer gezakt. In 2017 waren het er 14, 10 jaar geleden 36 en in 1992 zelfs nog 90. Ook het aandeel in het totale aantal verkeersdoden is afgenomen, van 5 procent begin jaren 90 naar 2 procent nu, berekende VIAS Institute.

Meer jongens dan meisjes

Bijna de helft van alle verkeersslachtoffers onder de 15 komt met de fiets of is te voet. De meeste ongevallen gebeuren voor en na schooltijd. Opvallend: het gaat vaker om jongens dan om meisjes, en vooral vanaf elf jaar begint het aantal kinderen dat slachtoffer wordt in het verkeer, te stijgen. De meeste slachtoffers worden geregistreerd bij de 14-jarigen, een leeftijd waarop veel kinderen alleen naar school beginnen gaan.

“Overschat je kind niet”

VIAS pleit er bij het begin van het schooljaar daarom nog eens voor om je kinderen goed voor te bereiden op dat moment. “Overschat je kind nog niet teveel”, zegt VIAS. "De eerste trajecten moeten op voorhand goed bestudeerd en ingeoefend worden door kinderen én ouders." Het verkeersveiligheidsinstituut geeft daarom de volgende tips mee:

Als je kind te voet naar school gaat:

1. Overloop het traject met je kind vooraleer hij het alleen moet afleggen. Toon je kind de plaatsen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn zoals opritten, garages, parkings, kruispunten, enzovoort.

2. Leer je kind veilig over te steken. Laat je kind dus niet al lopend oversteken, maar maak altijd eerst oogcontact met automobilisten. Zo weet je kind zeker dat het gezien is.

3. Maak je kind duidelijk om altijd ruim op tijd te vertrekken, zodat het op geen enkel moment moet lopen op weg naar school. 

Als je kind met de fiets naar school gaat:

1. Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand.

2. Kijk of je kind in staat is om alleen naar school te rijden: kan het achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder zijn evenwicht te verliezen? Kan het de snelheid van de andere voertuigen goed inschatten?

3. Zorg ervoor dat je kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen. 

Als je je kind met de auto naar school brengt:

1. Als je kind kleiner is dan 1m35, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.

2. Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten.

3. Parkeer je altijd reglementair, zelfs al is het maar voor twee minuten. Een slecht geparkeerd voertuig kan verhinderen dat een overstekend kind goed ziet. Bovendien is het kind dan misschien niet goed zichtbaar voor anderen.