Er was een tijd dat je nog systematisch via de post werd verwittigd wanneer het tijd was om met je auto naar de keuring te gaan, maar dat is de laatste jaren niet noodzakelijk meer vooral in Wallonië. Het geval vanwege enkele problemen met het systeem. Om het eenvoudig te maken, leggen we hieronder uit wanneer je met je wagen naar een keuringscentrum moet gaan.

Advertentie
Advertentie

De eenvoudigste manier om te weten wanneer je een technische inspectie moet laten uitvoeren van je wagen, is om zelf eens te kijken in de boorddocumenten. De eerste keuring komt in principe overeen met de 4e verjaardag van zijn eerste inschrijvingsdatum. Vervolgens moet je elk jaar naar de keuring, tenzij je een auto hebt met minder dan 100.000 km op de teller, minder dan 6 jaar oud, of die maximaal 750 kg mag trekken en met een groen keuringsattest op zak. Dan moet je pas 2 jaar later terug naar de keuring. Voor het merendeel van de Belgische automobilisten betekent dit dat je, na de eerste keuring na 4 jaar, pas twee jaar later terug moet, gevolgd door een jaarlijkse afspraak. Voldoet jouw auto niet aan bovenstaande voorwaarden, dan moet je elk jaar na de eerste keuring terug.

Tweejaarlijkse keuring uitgebreid in Vlaanderen

In het noorden van het land heeft de regering onlangs echter beslist om de tweejaarlijkse keuring uit te breiden naar auto's van maximaal 10 jaar oud en met minder dan 160.000 km op de teller. In de praktijk betekent dit dat, tot 1 september 2025, auto's van maximaal 8 jaar oud als eerste kunnen genieten van deze verlenging. Auto's van minder dan 10 jaar oud kunnen 12 maanden later volgen. In Vlaanderen kan je dus je auto laten keuren net voor hij 4 jaar oud is, en nadien maar om de 2 jaar terugkeren tot net voor zijn 12e verjaardag.

Waar moet je je auto laten keuren?

Het is mogelijk om bij zo goed als elk keuringscentrum in België een afspraak te maken om je auto te laten keuren, ook aan de andere kant van de taalgrens. In Vlaanderen zijn er keuringscentra in Gent, Mechelen, Turnhout, Malle, Brasschaat en Deurne, naast de SBAT's van Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Niklaas, Brakel en Erembodegem, en de AIBV's van Asse-Mollem, Londerzeel, Halle en Zellik. In Wallonië zijn er keuringscentra in Luik, Namen, Bergen, Doornik, La Louvière, Verviers, Huy, Moeskroen, Bastenaken, Saint-Hubert, Philippeville en Dinant. Er zijn ook Autosécurité-centra in Marche-en-Famenne, Herstal, Rochefort, Seraing, Aarlen, Wavre (Louvain-la-Neuve), Charleroi, Nijvel; en een AIBV-centrum in Mariembourg. 

Opgelet voor herkeuring

Krijg je geen groen keuringsattest, dan moet je na herstelling terugkeren naar het keuringscentrum om je auto opnieuw te laten inspecteren. Is het probleem klein en heeft het geen directe impact op de veiligheid van de wagen, dan krijg je een attest met een verkorte geldigheidsduur. Bij ernstigere gebreken kan je een rood keuringsbewijs krijgen. Dat betekent dat je auto niet toegelaten is in het verkeer, behalve om mee naar huis of naar een garage te gaan voor herstellingen, waarna je je opnieuw moet aanmelden bij de keuring.

In het geval van een herkeuring zijn er een aantal extra voorwaarden: die moet niet alleen op tijd gebeuren, maar je moet ook teruggaan naar hetzelfde centrum waar je je eerste inspectie hebt gehad. Je kan dus niet opnieuw proberen in een ander centrum. Anderzijds worden enkel de genoteerde gebreken gecontroleerd. Ben je te laat met de herkeuring, dan wordt er opnieuw een volledige technische controle uitgevoerd.

Niet-periodieke keuring

De periodieke keuring is echter niet de enige keer dat je naar een keuringscentrum moet. Er is ook een heel aantal specifieke, niet-periodieke keuringen. Zo moet je je auto laten keuren wanneer je hem wil verkopen. Deze tweedehandskeuring of keuring voor verkoop is niet alleen grondiger dan de standaardkeuring, maar levert je ook de befaamde Car-Pass op, die verplicht is voor de verkoop van een tweedehandsauto in België. Na een ongeval kan de expert die de schade aan je auto heeft beoordeeld ook eisen dat je een nieuwe technische keuring ondergaat om te controleren of de reparaties correct zijn uitgevoerd. Tenslotte is het ook verplicht om een keuring te laten doen van een LPG-systeem of een trekhaak die niet standaard zat gemonteerd, om de correcte werking ervan te controleren.

Verlopen keuringsattest kan veel geld kosten

Opgelet: hoewel het misschien triviaal lijkt, kan rijden zonder geldig keuringsattest je veel geld kosten. Naast het feit dat je verzekeringsmaatschappij je waarschijnlijk niet zal dekken bij een ongeval, kan je ook een boete krijgen van 80 tot 80.000 euro, en een mogelijke gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden! Het is dus beter om de tijd te nemen en te laten controleren dat je auto zich in een goede technische staat bevindt. Bovendien is het misschien geen slecht idee om de jaarlijkse deadline in je agenda of smartphone te steken. Zo ben je altijd zeker dat je op tijd naar de keuring gaat, zelfs al krijg je geen papieren herinnering.