Een nieuwe wending in de zo stormachtige affaire rond Carlos Ghosn, de voormalige leider van de Alliantie Renault-Nissan: een reeks interne mails van de directie van de Japanse constructeur zou de theorie bevestigen dat een putsch tegen hem was georganiseerd. Ter herinnering: eind 2018 werd de legendarische autobaas in Japan opgepakt op beschuldiging van financieel gesjoemel. Na eerst in de gevangenis te hebben verbleven en vervolgens onder huisarrest te zijn geplaatst wist hij het land te ontvluchten tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating. Al vanaf de eerste dag van zijn arrestatie is Ghosn blijven volhouden dat hij het slachtoffer was van een complot.

Krijgt hij gelijk?

Uittreksels van mails die op 15 juni werden gepubliceerd door Bloomberg tonen in elk geval aan dat het establishment van Nissan heel graag van de grote baas verlost wou worden, en dat bijna een jaar voor zijn arrestatie in 2018. Verschillende bronnen die anoniem wensen te blijven hebben de echtheid van de mailconversaties bevestigd.

Zo lezen we: “Het brein achter de gesprekken was Hari Nada, die het bureau van algemeen directeur van Nissan leidde en die het later op een akkoord heeft gegooid met de Japanse procureurs om tegen Carlos Ghosn te getuigen”. “Nissan moet actie ondernemen om zijn (Carlos Ghosn) initiatieven te neutraliseren voor het te laat is,” schreef Nada half 2018 aan Hitoshi Kawaguchi, verantwoordelijk voor regeringsrelaties bij Nissan. Dat nieuws is gemeld door journalist Reed Stevenson, die verder nog schrijft: “Op 18 november, één dag voor de arrestatie van Ghosn in Tokio, stuurde Hari Nada een document naar de toenmalige CEO van Nissan, Hiroto Saikawa. In dat document riep Nada op om weerstand te bieden tegen het bestaande akkoord van de Alliantie (tussen Nissan en Renault) en om Nissan terug het recht te geven om aandelen van Renault te kopen of er zelfs hoofdaandeelhouder van te worden. Nissan zou de Franse constructeur ook willen verbieden hebben om de operationele directeur van Nissan of andere belangrijke leiders van het Japanse bedrijf te benoemen”. “Het afzetten van Ghosn zou een koersverandering betekenen voor de grootste alliantie van de autosector” zo zou Nada volgens Bloomberg hebben toegevoegd.

Gevallen ster

Nadat Ghosn het zieltogende Nissan had gereanimeerd was hij snel een ster geworden in Japan. Vanaf 2005 werd hij ook baas van Renault terwijl hij de Japanse constructeur bleef leiden. Hij is er in 2017 en 2018 zelfs in geslaagd om van de alliantie de grootste autobouwer ter wereld te maken qua volume. Dat succes heeft duidelijk meer dan één gevoelige snaar geraakt bij Nissan.

Stevenson legt uit: “Een paar dagen voor de arrestatie van Ghosn zocht Nada manieren om de beschuldigingen tegen de automagnaat te verzwaren en bevestigde hij Saikawa dat Nissan moest aansturen op zwaardere beschuldigingen wegens misbruik van vertrouwen, zo blijkt uit de correspondentie uit die periode en zo bevestigen ook de bronnen dicht bij het dossier”. Nada zou hebben geschreven: “Deze inspanningen moeten worden ondersteund door een mediacampagne met als doel de reputatie van CG (initialen van Carlos Ghosn, nvdr) te verwoesten”.

Al die elementen zullen de verdediging van de voormalige autobons een pak gemakkelijker maken.