Twee weken geleden startte het Japanse ministerie van Transport een inspectie op de hoofdzetel van Daihatsu, een dochteronderneming van autoreus Toyota, na de onthulling van een groot schandaal waarbij veiligheidstests van de meeste modellen van de constructeur vervalst bleken. Aan de basis van deze bijzondere inspectie ligt een onafhankelijk onderzoek dat bijna 200 onregelmatigheden aan het licht bracht, waarvan sommigen dateren van 1989! Er zijn maar liefst 64 modellen betrokken (waarvan een aantal niet meer in productie zijn), inclusief modellen die door Daihatsu voor Subaru, Mazda en zelfs Toyota zijn geproduceerd.

Waarom is Toyota betrokken bij dit schandaal?

Daihatsu is de oudste autoconstructeur van Japan. Het bedrijf werd opgericht in 1907 en maakt al sinds 1967 deel uit van de Toyota-groep. Het is een specialist in de productie van compacte modellen (de fameuze kei cars of keijidosha) die van een gunstiger belastingtarief genieten in Japan. Daarmee is het merk perfect complementair met de strategie van Toyota, dat modellen aanbiedt in alle segmenten behalve dat van de kei cars. Als eigenaar van het merk is Toyota natuurlijk ook betrokken bij dit ongeziene schandaal. De door de Japanse overheid opgelegde productiestop treft vier Japanse fabrieken en heeft gevolgen voor meer dan 8.000 toeleveranciers in het land! Een ware aardbeving voor de Japanse auto-industrie.

Wat moet je doen als je een getroffen model hebt?

Hoewel Daihatsu een dikke tien jaar geleden Europa heeft verlaten, rijden er in België nog zo'n 11.000 Daihatsu's rond. Maar er zijn ook nog modellen van andere merken, zoals de Toyota iQ, die heel wat onderdelen en elementen bevatten van de beschuldigde constructeur. Het schandaal heeft de restwaarde van de betrokken modellen op de tweedehandsmarkt al met 25% doen dalen. Gedupeerde eigenaars kunnen zich registreren op de website daihatsuclaim.be. De schadeclaims voor de hele Belgische markt zouden kunnen oplopen tot 11 miljoen euro.

?