De naam was al enkele dagen bekend, en begint zoals alle Lotussen van de afgelopen decennia met een E, maar nu zijn ook zowat alle specificaties en het koetswerkdesign bekend. De onthulling werd groots aangepakt, vanuit het BBC Television Centre, net zoals de presentatie van het meest recente seizoen van het Britse TV-programma Top Gear. Na een parade van een aantal historische modellen van het merk, met vooral nadruk op aerodynamica, was het eindelijk tijd voor de onthulling van de Eletre.

Elektrische Urus-concurrent

De Eletre werd het podium opgereden door ex-F1 wereldkampioen Jenson Button, een Lotus-fan. Ondanks het feit dat dit de eerste SUV is van Lotus, voelt het design vertrouwd aan. Net als bij de modellen met middenmotor is het passagierscompartiment ver naar voor geplaatst, en de Eletre krijgt heel wat stilistische verwijzingen naar de elektrische Evija supercar (Type 130) en de Emira (Type 131), maar dan natuurlijk een stuk hoger op zijn poten. 

Het design ontstond onder het toeziend oog van Peter Horbury, die in het verleden heel wat Volvo’s tekende en via de Chinese Lotus-eigenaar Geely terechtkwam op het Eletre-project. Qua looks kan hij wedijveren met de Lamborghini Urus, met scherpe lijnen en excentrieke details. Ook zijn afmetingen (5,10 meter lang, 2,13 breed en 1,63 meter hoog) zijn nagenoeg identiek aan die van de SUV uit Sant’Agata Bolognese, tot zelfs de wielbasis (3,02 meter) toe.

Aerodynamisch vanbuiten, duurzaam vanbinnen

Maar de nadruk ligt vooral op het aerodynamische karakter van het model, met “Carved by air” als centraal thema. De vele luchtsleuven moeten ervoor zorgen dat het model een gunstige stoomlijn en extra downforce krijgt. Een actieve grille vooraan opent of sluit automatisch om de batterij en de aandrijflijn te koelen tijdens het rijden of te zorgen voor een gunstigere stoomlijn, net als de digitale spiegels, verzonken deurgrepen en wegklapbare Lidar-sensoren voor de rijhulpmiddelen.


Het interieur van de Eletre is ongewoon lichtrijk voor een Lotus, maar toch is hij ontworpen om ervoor te zorgen dat je je als bestuurder één voelt met de auto. Een omhullende cockpit dankzij een hoge, zwevende middentunnel en een groot en dun multimediascherm. De tellerpartij is een dunne strook om de basics weer te geven, terwijl een standaard head-up display met augmented reality alle info rechtstreeks in het gezichtsveld van de bestuurder projecteert. 

“Visually lightweight” noemt Lotus het, en de autobouwer maakt ook gebruik van lichtgewicht materialen. Een wolmix voor de zetelbekleding die lichter is dan leder, microvezel voor de oppervlakken en veel carbon. Maar eerder dan een traditionele carbonstructuur maakt Lotus gebruik van gerecycleerde vezels die behandeld en gecomprimeerd worden, met een gemarmerde look als resultaat. Achteraan is er plaats voor 2 passagiers, die kunnen genieten van de nodige entertainment-snufjes.

Snel, ook qua laden

Gewicht is een beetje de olifant in de kamer, want in het persbericht wordt er met geen woord gerept over het totaalgewicht van de Eletre. Er zijn wel veel andere cijfertjes te vinden. Zo is de eerste Lotus-SUV uitgerust met twee elektromotoren, één op elke as, die samen meer dan 600 pk leveren. Daarmee sprint het model van 0 naar 100 kilometer per uur in minder dan 3 seconden en haalt het een top van 260 km per uur.

Aan dat soort snelheden is de batterij waarschijnlijk sneller leeg dan de door Lotus aangekondigde 600 km voor de “meer dan 100 kWh” grote batterij. De Eletre staat op een splinternieuw, door Lotus ontworpen ‘Electric Premium Architecture’ onderstel, met een 800 Volt-architectuur. Daardoor kan hij laden aan 350 kW, goed voor 400 km extra rijbereik in 20 minuten. 22 kW AC laden kan ook.


De grote vraag blijft natuurlijk hoe dat rijdt, zo’n SUV van Lotus. Maar daarop is het nog wel even wachten. De Eletre is meteen te bestellen, maar op de eerste leveringen is het wachten tot volgend jaar.


?