De Hyundai Inster is bijzonder goed uitgerust in zijn basisuitvoering. Deze “Core”-versie kan bijvoorbeeld rekenen op instelbare rijmodi, adaptieve cruisecontrol met stop&go-functie, een 10,25” scherm achter het stuur en een even groot aanraakscherm met navigatie en DAB centraal op het dashboard, automatische airconditioning, openen en starten zonder sleutel, achteruitrijcamera, lederen stuurwiel en elektrisch inklapbare, verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Best indrukwekkend voor een klein autootje als de Inster!

Advertentie
Advertentie

Basisprijs onder de grens van 25.000 euro

De Inster houdt zijn basisprijs net onder de psychologische grens van 25.000 euro: hij kost zonder verdere opties 24.499,00 euro. Netjes! Hij zal daarmee ook ongetwijfeld de aandacht trekken van geïnteresseerde kopers. En dat is terecht, want hij krijgt veel lof omwille van zijn indrukwekkend ruimteaanbod, zijn modulariteit en laadvolume, zijn leuk interieur en zijn comfortabel bereik. Maar voor enkele van die kwaliteiten moet je dieper in je buidel tasten…

Interieur van elektrische Citroën, comfortabele lichte stoffen achterstoelen.
Advertentie
Advertentie

Uitrustingsniveaus: besparen of opschalen?

De eerste stap in de configurator is het selecteren van een van de vijf uitvoeringen. Naast de basisuitvoering is er de Launch Edition. Voor 750 euro extra krijg je een paar kleine extra’s, waarvan lichtmetalen velgen en neerklapbare zetels vooraan wellicht de interessantste zijn. Deze Launch Edition kan ons niet echt bekoren, alleen al omdat we de lakkleur niet zelf mogen kiezen: hij is enkel verkrijgbaar in "Dusk Blue Matte”, een ietwat sombere kleur voor dit sympathieke stadswagentje.

Wil je ten volle kunnen profiteren van zijn kwaliteiten zoals die hierboven beschreven zijn, dan zal je je moeten wenden tot de duurdere uitvoeringen. En daar begint het voor ons toch een beetje te wringen… Kijk: de Hyundai Inster heeft verrassend veel beenruimte achterin. Maar dat vertaalt zich in bedroevend weinig kofferruimte. Hyundai heeft daar een oplossing voor, namelijk een verschuifbare achterbank.

Helaas is die oplossing niet als optie te krijgen bij alle uitvoeringen. Op de eerste drie uitrustingsniveaus is er trouwens geen enkele optie of pakket verkrijgbaar! De Core basisversie mist wat ons betreft enkele onmisbare zaken, zoals een armsteun vooraan, parkeersensoren achteraan en dus die verschuifbare achterbank.

Hyundai met LED-verlichting, EU-kenteken, legergroene kleur, futuristisch design geparkeerd.

Onze keuze: Urban-uitvoering met kleinere batterij

Dus schuiven we op in de uitrustingsniveaus en kiezen we voor de Urban-uitvoering voor 27.399 euro (2.900 euro meer dan de Core basisversie). In deze Urban versie zit weer een berg aan inbegrepen extra’s, zoals dakrails, LED-koplampen, verwarmde zetels en stuur, 15” lichtmetalen velgen, sfeerverlichting, een draadloze oplader voor de smartphone… en die armsteun, verschuifbare achterzetels en parkeersensoren (voor- en achteraan) die we zo graag wilden. Al bij al een aanvaardbare meerprijs voor een serieuze upgrade.

Besparen doen we dan weer wel op de aandrijving. We kiezen voor de 42 kWh batterij die ons een actieradius van 327 km belooft. Met 11,7 seconden voor een sprintje van 0 naar 100 km/u is hij net iets trager dan de versie met de grotere 49 kWh batterij (+ 2.000 euro), die doet er 10,6 seconden over. Die laatste heeft ook een iets groter rijbereik tot 370. Aangezien de Inster een echte stadsauto is, hij kan snelladen aan 120 kW en zijn elektrische aandrijving hem sowieso sneller doet aanvoelen dan hij op papier is, lijkt de kleinere batterij ons voldoende.

Zijn gratis basiskleur “Unbleached Ivory” staat hem wel, maar wie wil kan voor 600 euro een andere kleur kiezen met tot de verbeelding sprekende namen als “Tomboy Khaki” of “Buttercream Yellow Pearl”… De Urban uitvoering geeft ons ook de mogelijkheid om zonder extra opleg te kiezen voor een andere kleur dan zwart in het interieur, namelijk de frisse combinatie “Beige+Khaki”. Deze lichte tint laat het interieur nog ruimer aanvoelen, dus daar gaan we voor.

Advertentie
Advertentie
Witte compacte Hyundai geparkeerd voor een bakstenen muur, modern en stedelijk ontwerp.
Moderne interieur van Hyundai Inster elektrische auto, stijlvol digitaal dashboard.
Modern interieur van de Hyundai Inster, met een strak dashboard en comfortabele voorstoelen.
Witte Hyundai Exter SUV rijdt langs een bakstenen muur.

Conclusie: competitieve prijs, als je van zijn stijl houdt

Andere opties of pakketten zijn ook voor deze Urban-versie niet beschikbaar, dus we kennen meteen de totaalprijs van onze ideale configuratie. Voor onze Hyundai Inster Urban 42 kWh betalen we 27.399 euro. Voor die prijs krijgen we een bijzonder goed uitgeruste en praktische elektrische stadswagen. Hij zit zo in dezelfde prijsrange van een gelijkaardig uitgeruste concurrent, de Citroën ë-C3 MAX, die niet alleen wat grotere afmetingen heeft, maar vooral een minder “Kei-car-achtig” ontwerp heeft. Ondanks zijn competitieve prijs, goede afwerking en ruime uitrusting, moeten we dus nog zien of de looks van de Inster kunnen overtuigen of toch eerder afschrikken…

Wat we tot slot nog jammer vinden, is dat we via de Belgische online configurator geen toegang hebben tot de accessoires die bij de Inster geleverd kunnen worden. Dat is namelijk een behoorlijk lange lijst met enkele leuke en nuttige accessoires, gaande van de speelse fotolijstjes voor in het portier tot stootlijsten voor de deuren, een bagagebak of een vehicle-to-load verloopstekker. Onze noorderburen hebben die mogelijkheid wel.

Advertentie
Advertentie