of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Olivier Maloteaux

4 APR 2025

Test: Jeep Avenger e‑Hybrid (4xe), de mini‑Jeep in micro‑hybride modus

Er is meer dan alleen elektriciteit in het leven van de Avenger: de kleinste Jeep is er ook in micro-hybride versies, met of zonder vierwielaandrijving. Interessant? We hebben het getest.

{"fr":"SUV Jeep Avenger blanc et noir sur terrain accidenté et boueux, robuste et élégant.","nl":"Witte en zwarte Jeep Avenger SUV op ruw en modderig terrein, robuust en stijlvol."}
{"fr":"Jeep Renegade blanche sur chemin forestier ensoleillé, exploration tout-terrain.","nl":"Witte Jeep Renegade op zonnig bospad, offroad verkenning."}

"Deze MHEV-versies behouden het aantrekkelijke karakter van de elektrische Avenger, maar leveren hun diensten aan een veel betaalbaardere prijs."

De mini-Jeep is een “multi-fuel” model: naast de elektrische versie (156 pk) die in 2023 werd geïntroduceerd, is er nu ook een eenvoudige benzineversie (100 pk) en zijn er micro-hybride (MHEV) benzine/elektrische-varianten: 110 pk met voorwielaandrijving (eHybrid) en 145 pk met vierwielaandrijving (4xe). Want zelfs al is hij klein, een echte Jeep moet er ook als 4x4 zijn...

Advertentie
Advertentie

Design

Een Jeep "made in Europe"

Deze Jeep heeft niets Amerikaans: hij wordt in Polen geproduceerd en zal de Atlantische Oceaan niet oversteken. Hij wordt namelijk niet verkocht in de Verenigde Staten, waar zijn formaat als te klein zou worden beschouwd. De Avenger is slechts 4,08 m lang en dus nog kleiner dan de Renegade (4,24 m), die nog steeds in de catalogus staat.

Hoewel de Avenger klein is, zal hij niet onopgemerkt voorbij rijden: de ontwerpers hebben hem een stijlvol en avontuurlijk uiterlijk gegeven, met een typische Jeep-achtige rechthoekige vorm en plastic beschermstukken rond de wielkasten. Ook opvallend zijn de verzonken deurgrepen achteraan. Om het geheel kleur te geven, hebben klanten de keuze uit zeven koetswerkkleuren: drie pasteltinten en vier metallic kleuren. Tweekleurige combinaties met een zwart dak behoren ook tot de mogelijkheden. Alle versies hebben standaard lichtmetalen velgen van 16, 17 of 18 inch, afhankelijk van het uitrustingsniveau.

Een aparte look voor de 4xe

Enkel de versie van de micro-hybride met 145 pk wordt aangeboden als 4x4, met een specifieke styling, zowel binnen als buiten. Aan de buitenkant zijn de 4xe-modellen herkenbaar aan hun opnieuw ontworpen mistlampen vooraan, die iets hoger en meer naar buiten zijn geplaatst, wat op ruig terrein het zicht zou moeten verbeteren. Ook nieuw zijn de voor- en achterbumpers, gemaakt van een door-en-door gekleurd polymeermateriaal (dat zijn oorspronkelijke kleur behoudt bij krassen), standaard dakrails, een sleephaak in de achterbumper (om de auto uit een benarde situatie te redden), en M+S vierseizoensbanden op 17-inch velgen. De groene accenten, zoals de "X"-handtekening op de voorbumper, zorgen voor een vleugje originaliteit. Voeg daarbij een element dat niet zichtbaar is, maar wel zijn nut heeft op onverharde wegen: een metalen beschermplaat onder de motor. De 4xe-versies hebben ook een verhoogde bodemvrijheid. Daar komen we later nog op terug.

Een gelimiteerde “The North Face” reeks

De Avenger 4xe is verkrijgbaar in een exclusieve uitvoering, ontwikkeld in samenwerking met "The North Face”, een Amerikaanse specialist in sportkleding en -accessoires. Deze serie is beperkt tot 4.806 exemplaren, een aantal dat verwijst naar de hoogte van de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. Deze reeks omvat onder meer een anti-reflecterende decoratieve sticker op de motorkap, een dashboard dat versierd is met topografische lijnen en het profiel van de Mont Blanc en voorstoelen met gouden afwerking die doen denken aan de fleecejassen van "The North Face". De rugleuning van de stoelen heeft een opbergvak met elastische band, precies zoals de rugzakken van "The North Face". Tot slot bevat deze speciale serie nog een kit met een tent, een sporttas en een waterfles, allemaal voorzien van de logo's van beide merken.

Beleving

Klein, maar ruim

De Avenger is klein maar uitnodigend. Het begint allemaal met een gemakkelijke instap, dankzij de verhoogde carrosserie. Voorin hebben de passagiers nooit een krap gevoel en de stoelen zijn over het algemeen comfortabel, ondanks een vrij korte zitting. Bij de 4xe-versies zijn deze stoelen bekleed met een specifieke volledig waterdichte en makkelijk te reinigen bekleding. Nog een pluspunt zijn de talrijke en ruime opbergvakken, in het bijzonder de uitsparing op de plaats waar traditioneel de versnellingspook zit, maar die hier vervangen is door knoppen.

Achterin is er hoofdruimte zat, maar volwassenen van 1,80 meter of meer hebben weinig beenruimte. De middelste plaats is zo smal, dat hij enkel geschikt is voor kinderen.

Verkleinde kofferbak in 4xe

De kofferbak is correct voor het formaat van de Jeep en de vlakke zijkanten zijn een pluspunt, maar de imposante dorpel tussen de laadopening en de laadvloer is jammer. Dit kan worden gecompenseerd door de dubbele laadvloer, die ook een bijna volledig vlakke laadruimte creëert als de achterbank wordt neergeklapt. Hoewel het koffervolume van de micro-hybride met voorwielaandrijving identiek is aan dat van de gewone benzineversie (van 380 tot 1.277 liter), verliest de 4xe bijna 60 liter (van 325 tot 1.218 liter) door de extra elektromotor die onder de vloer zit. Deze mild-hybride 4xe doet het zelfs minder goed dan de volledig elektrische Avenger (van 355 tot 1.252 liter)!

Een goed geconnecteerde Jeep

Geen analoge wijzerplaten in deze Jeep: alle Avengers hebben standaard een digitaal instrumentenpaneel (7" op de instapversie en 10,25" vanaf het 2e uitrustingsniveau).

Het 10,25" centrale touchscreen is standaard en heeft een mooie resolutie, maar reageert wat traag op aanrakingen. De spraakherkenning is over het algemeen efficiënt en wordt nu ondersteund door ChatGPT, tenminste op de versies met het navigatiesysteem (alleen standaard op "The North Face", optioneel op andere uitvoeringen). Het gps-systeem laat zich gemakkelijk programmeren en werkt nauwkeurig.

Verbinden met Android Auto en AppleCarPlay (in beide gevallen met of zonder kabel) is mogelijk en functioneert ook zeer goed. Er zitten drie aansluitingen in het centrale vak voorin: USB-C, USB-A en 12V. Achterin is er echter maar één USB-C te vinden.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Een micro-hybride van 110 of 145 pk

Net als de gewone benzineversie heeft de micro-hybride met voorwielaandrijving de 1.2-liter driecilinder turbobenzinemotor van 100 pk. Die wordt hier gekoppeld aan een elektromotor van 28,5 pk (gevoed door een 48V-batterij onder de bestuurdersstoel) die de verbrandingsmotor een boost geeft voor een gecombineerd vermogen van 110 pk.

De 4xe-versie vergroot zijn benzinemotor (136 pk) en voegt een tweede elektromotor van 28,5 pk toe aan de achteras, om de achterwielen aan te drijven, dit levert samen een gecombineerd piekvermogen van 145 pk. Maar dit vermogen is alleen beschikbaar wanneer de auto in vierwielaandrijvingsmodus rijdt, dus uitsluitend onder de 90 km/u. Boven die snelheid wordt de achteras volledig losgekoppeld en verlies je dan ook het extra vermogen van de tweede elektromotor.

De prestaties van de 4xe zijn echter iets beter (0-100 km/u in 9,5 seconden en een topsnelheid van 195 km/u) dan die van de micro-hybride met voorwielaandrijving (10,4 seconden en 184 km/u). In beide gevallen wordt het vermogen overgebracht via een gerobotiseerde zesversnellingsbak met dubbele koppeling. Deze transmissie is over het algemeen soepel bij normaal rijden, maar de werking is wat traag wanneer je het tempo verhoogt. Via de schakelpeddels aan het stuur kan je de controle overnemen en zelf beslissen wanneer er geschakeld moet worden.

Lager verbruik

Maar het bijzondere aan de micro-hybrides (MHEV) van Stellantis is dat de elektromotor(en) hier het voertuig alleen tijdelijk kunnen aandrijven wanneer je niet te hard op het gaspedaal trapt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij manoeuvreren, maar ook in files in de stad en zelfs op bepaalde weggedeeltes. Genoeg om het verbruik aanzienlijk te verlagen in vergelijking met de meeste andere MHEV-modellen. Achter het stuur van deze Jeep is het heel goed mogelijk om een gemiddelde van 5,0 l/100 km te halen bij rustig rijden. Met de voorwielaandrijver tenminste, want de 4xe verbruikt meer: reken gemiddeld op een halve liter extra, vooral omdat hij zwaarder is (+187 kg, in totaal 1.475 kg) maar ook omdat hij de benzinemotor bijna continu laat draaien wanneer de auto in 4x4-modus rijdt, om ervoor te zorgen dat de 48V-batterij steeds goed opgeladen blijft. De M+S-banden van de 4xe zijn ook voor een stuk verantwoordelijk voor deze toename in verbruik.

Zowel in de stad als op de weg op zijn gemak

Technisch gezien is deze kleine Jeep niet vanaf een leeg blad ontworpen: vanwege groepssynergie profiteert de Amerikaanse constructeur van het e-CMP2-platform van Stellantis, een Frans skelet dat ook dient als basis voor de Alfa Junior, Citroën C3 Aircross, Fiat 600 of Opel Mokka/Frontera en Peugeot 2008.

In de stad voelt deze mini-Jeep zich als een vis in het water: zijn kleine formaat maakt hem bijzonder wendbaar, terwijl de licht verhoogde rijpositie een goed zicht op het verkeer biedt.

Maar de micro-hybride Avenger is ook niet bang voor grote wegen. Ondanks de korte wielbasis is het comfort echt heel behoorlijk. En deze kleine Jeep toont ook een efficiënte en zelfs vrij alerte wegligging, die nog beter is op de 4xe-versie dankzij de multilink-achteras die de torsiestang van de voorwielaandrijving vervangt. Bovendien helt deze kleine Jeep nooit te veel over in bochten. Kortom, een bijzonder geslaagd compromis tussen comfort en wegligging.

Een echte terreinwagen, deze kleine Jeep?

Een Jeep moet ook buiten de verharde wegen kunnen avonturieren. De ontwerpers hebben daarom het chassis van de Avenger op een verhoogde ophanging geplaatst in vergelijking met andere Stellantis-producten met dezelfde basis, terwijl de kortere overhangen voor meer uitgesproken naderings-, breakover- en vertrekhoeken zorgen. Natuurlijk is deze Jeep niet bedoeld om over rotsen te klimmen, maar deze meer uitgesproken offroad-hoeken maken het mogelijk om steile ondergrondse parkeerhellingen met vertrouwen aan te pakken zonder de bumpers te beschadigen.

De 4xe-versie doet het nog beter, dankzij zijn nog hogere bodemvrijheid (+1,5 cm, in totaal 21,2 cm) en natuurlijk zijn vierwielaandrijving met een extra elektromotor achteraan. In de Sand/Mud (zand en modder) en Snow (sneeuw) modi rijdt de Avenger standaard in 4x4 (50/50% voor/achter verdeling) tot 30 km/u. De achterste motor is gekoppeld aan tandwielkast met hoge reductie (een zeer korte versnelling dus), om de achterwielen krachtiger aan te drijven en deze Jeep te helpen om steile hellingen te beklimmen bij weinig grip. Voor steile afdalingen kan de Hill Descent Control (standaard, ook op de eenvoudige versie met voorwielaandrijving) de auto op een traag tempo houden zonder dat je de remmen hoeft aan te raken.

Een ritje door een bos liet zien dat de Avenger inderdaad geschikt is voor onverharde paden, ook al heeft hij uiteraard niet de terreinvaardigheid of robuustheid van een Wrangler. Dat verwachtten we ook niet, maar we waarderen dat de Avenger zich kan redden op ruw terrein - en dat met een zeer goed comfort - waarbij de ophanging efficiënt gaten en grote stenen absorbeert. De constructeur belooft ook dat de Avenger 4xe door 40 centimeter water kan rijden zonder water binnen te krijgen (tegen 23 cm voor de voorwielaandrijving), maar we hebben geen kans gehad om dit te controleren. Kleine teleurstelling: de versie met vierwielaandrijving lijkt in eerste instantie beter geschikt voor het trekken van een aanhanger, maar zijn trekvermogen is toch lager (920 kg) dan dat van de voorwielaandrijving (1.100 kg)...

Prijs

Hoeveel kosten de Jeep Avenger micro-hybrides en 4xe 2025?

De micro-hybride 110 pk versie begint bij 26.650 euro, dat is 2.000 euro meer dan de 100 pk benzinemotor (maar hij biedt ook een automaat) en blijft ongeveer 10.000 euro goedkoper dan de 100% elektrische variant! Een goed compromis in het gamma dus. De 4xe-versie is aanzienlijk duurder (vanaf 32.450 euro) omdat deze alleen beschikbaar is vanaf het 3e uitrustingsniveau. De gelimiteerde "The North Face"-serie is quasi full option, maar nóg een stuk duurder (38.450 euro).

Verdict

We waardeerden de volledig elektrische Avenger al voor zijn aantrekkelijke karakter, zijn praktisch interieur vol handige opbergvakken en zijn geslaagde compromis tussen comfort en dynamiek. Deze micro-hybride versie is nog interessanter voor particulieren, omdat hij bij aankoop aanzienlijk goedkoper is en zuinig is in gebruik (dankzij zijn mogelijkheid om tijdelijk volledig elektrisch te rijden). Deze MHEV Avenger blijft duurder dan zijn neef, de Fiat 600 met vergelijkbare motor, maar biedt een sympathieke Jeep-stijl en is er ook in 4X4-versie, die weliswaar iets minder zuinig is, maar wel interessant is voor wie regelmatig naast het asfalt moet rijden. Een exclusieve versie bovendien, want er bestaan bijna geen mini-SUV's meer met vierwielaandrijving.

Advertentie
Advertentie