Voor de levering en schrapping van nummerplaten en inschrijvingsbewijzen is in België de DIV verantwoordelijk. Bij elke procedure is de tussenkomst van de verzekeraar nodig om alles geldig te laten verlopen. Een gepersonaliseerde nummerplaat is ook mogelijk.

Advertentie
Advertentie

Gewone nummerplaat voor nieuwe auto

Bij de levering van een nieuwe auto, bezorgt de verkoper je een roze formulier dat jij of je verzekeraar dient in te vullen. Eens je verzekering is afgesloten, kan je verzekeraar met dat formulier de aanvraag tot inschrijving online afhandelen. De nummerplaat en het inschrijvingsbewijs krijg je dan geleverd door de post, mits betaling van een inschrijvingskost van 30 euro (of 110 euro als je een spoedlevering verkiest). Heb je al een nummerplaat in Europees formaat die je wil overzetten op je nieuwe voertuig, dan brengt de postbode alleen het inschrijvingsbewijs en betaal je 26 euro (of 106 euro voor een spoedlevering). Op de website van de DIV kan je het hele verloop volgen.

Gewone nummerplaat voor tweedehandswagen

Koop je een tweedehandswagen, dan dient de verkoper je een aanvraag tot inschrijving te bezorgen die niet ouder is dan twee maanden sinds de technische keuring voor verkoop (vak X13), samen met het vorige inschrijvingsbewijs (of een attest van de politie als dat verloren gegaan is). Is de auto niet gekeurd (of niet goedgekeurd) voor verkoop, dan zal je als koper zelf (en op eigen kosten) bij de technische keuring die documenten dienen te halen. Krijg je van de verkoper noch het vorige inschrijvingsbewijs, noch een attest van verlies, dan kan je het voertuig simpelweg niet inschrijven. Eens alles in orde, bezorg je de ingevulde aanvraag tot inschrijving aan je verzekeraar, en die volgt dezelfde procedure als bij een nieuw voertuig: online aanvraag, betaling, online opvolging, levering via de post.  

Inschrijving van een motorfiets, scooter, gemotoriseerde vierwieler of quad

In grote lijnen verloopt alles voor deze voertuigen op dezelfde manier: roze formulier, online aanvraag via de verzekeraar, betaling, levering via de post. Gaat het om een tweedehandsvoertuig, dan heb je een extra vignet nodig van je verzekeraar dat op het formulier terechtkomt. Weet dat intussen ook een technische tweedehandskeuring voor verkoop verplicht is voor alle motorfietsen van meer dan 125 cc, net als voor alle elektrische voertuigen van meer dan 11 kW en met een topsnelheid van meer dan 45 km/u.

Gepersonaliseerde nummerplaat

Advertentie
Advertentie

Voor alle auto’s, inclusief oldtimers, kan je in België een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen met maximaal 8 tekens. Wat je op die nummerplaat zet, kan je helemaal zelf kiezen, zolang je de criteria van de DIV in acht neemt: geen voorbehouden combinaties, geen racistische of duidelijk naar terrorisme, politiek of ideologie verwijzende boodschappen. Je kan de gewenste combinatie van cijfers en letters eerst screenen op de beveiligde website Persoplate, vóór je ze reserveert. Na je reservatie keurt de DIV jouw keuze al dan niet goed, en krijg je via e-mail een bericht over het resultaat. Is je nummerplaat goedgekeurd, dan betaal je online 1.000 euro ter bevestiging, en daarna volg je via je verzekeraar opnieuw de procedure voor elke inschrijving: online aanvraag, betaling, online opvolging, levering via de post.

Een nummerplaat overdragen

De mogelijkheid bestaat om een nummerplaat over te dragen aan een echtgenoot, wettelijk samenwonende partner of kind. Binnen een termijn van vier maanden kan ook de nummerplaat van een overleden persoon worden overgedragen. Weet wel dat dit enkel kan voor nummerplaten in Europees formaat, en dat je een aanvraag tot inschrijving nodig hebt van de verkoper, de technische keuring of de verzekeraar. Voor de overdracht vul je op het roze formulier vak X10 in met vermelding van “overdracht van nummerplaat van X naar Y” of “wegens overlijden: overdracht van nummerplaat van X naar Y”, waarbij X en Y de personen in kwestie zijn. De verzekeraar zorgt voor het nodige vignet en – als het gaat om een overdracht tussen levende personen – zorg je zelf voor een toestemming tot overdracht van de huidige nummerplaathouder en een bewijs van samenwonen of van de familieband. Draag je met de nummerplaat ook het voertuig zelf over, dan dien je ook (beide luiken van) het originele inschrijvingsbewijs mee in te dienen. Deze aanvraag verloopt niet via de verzekeraar, maar kan je rechtstreeks bij de DIV indienen per post of aan één van de loketten van de dienst. Het nieuwe inschrijvingsbewijs wordt per post verstuurd (aan 26 euro of 106 euro voor een spoedlevering). 

Een nummerplaat schrappen

Een nummerplaat schrappen is heel eenvoudig én gratis. Alles wat je hoeft te doen, is de originele nummerplaat (die met het zegel erin verwerkt) inleveren in een postkantoor of droppen in een postbus. Je krijgt ter plaatse of via de post een attest van schrapping, en eens je dat aan de verzekeraar bezorgt, eindigt de dekking van je voertuig. Ontvang je dat attest niet binnen de 30 dagen, dan kan je gratis bellen naar 0800/96.005. Verkoop je een auto en gebruik je de nummerplaat niet meer, dan dien je ze binnen een termijn van 4 maanden te schrappen!

Een oldtimer inschrijven

Een voertuig dat meer dan 30 jaar oud is, kan ingeschreven worden op een oldtimerplaat. Die begint met de letter O of krijgt een O-vignet boven het zegel. Eerst dient de oldtimer te worden voorgereden bij de technische keuring, die de aanvraag tot inschrijving uitreikt met vermelding van “oldtimer” in vak X13 en “Oldtimer O” in vak X16. Daarna is het opnieuw aan de verzekeraar (die je kan helpen bij het invullen van het formulier) om dezelfde procedure op te starten als bij een nieuwe auto: online aanvraag, betaling, online opvolging, levering via de post. Gaat het om een nieuwe plaat op een eerder ingeschreven voertuig, dan is het even opletten om niet te vergeten de oude nummerplaat te schrappen of te gebruiken voor een ander voertuig. 

Goed om weten

  • De officiële nummerplaat dient achteraan het voertuig met schroeven aangebracht te  worden.
  • Een Belgische nummerplaat dient niet verzegeld vastgemaakt te zijn (in tegenstelling tot andere landen). Zelfs als je in het buitenland rijdt, mag je nummerplaat dus ‘gewoon’ vastgeschroefd zijn.
  • Het inschrijvingsbewijs telt twee afzonderlijke luiken: één om thuis te bewaren en één om in het voertuig mee te nemen.
  • De voorste nummerplaat is een kopie, die dient te voldoen aan de regels van de DIV op vlak van afmetingen en lettertype. 
  • Bij verkoop van een voertuig, verwijder je de nummerplaat.
  • Bij verlies, diefstal of beschadiging van een nummerplaat, volg je deze procedure.
  • Wordt de aanvraag tot inschrijving geweigerd, dan dient je verzekeraar een document en vignet te bezorgen waarmee je bij een loket van de DIV terechtkan.
  • Voor transit- of tijdelijke nummerplaten, kan je terecht op de website van de DIV.