Pierre-Benoit Sepulchre

2 MRT 2020

Is een carwash schadelijk voor je koetswerk?

De carwashsector is in elk geval ingrijpend geëvolueerd.

Veel automobilisten moeten niet lang twijfelen tussen een automatische wasstraat of zelf aan de slag gaan met een tuinslang, een spons en een leger poetsproducten. Automatische wasinstallaties zijn snel en efficiënt en maken dat je je auto op tien minuten kan poetsen voor een redelijk bedrag. Maar zijn die forse borstelrollen die zo hard over je auto komen schrobben zo onschuldig?

Er zijn borstels en er zijn borstels

Nog geen tien jaar geleden bestonden de rolborstels van wasstraten hoofdzakelijk uit synthetische draden en zwabbers die in hun beweging stof oppakten, waardoor het koetswerk werd gekrast. We hebben het dan wel over de prehistorie van de carwash. Vandaag kiest de sector voor microvezelborstels. Die zijn veel zachter en nemen vuil heel diep in hun vezels op in plaats van op hun oppervlak. Als je plaatselijke carwash is uitgerust met dit soort textielrolborstels, kan je er zonder zorgen naartoe trekken met je auto.

Voor een uitzonderlijk vuile wagen blijft een hogedrukspuit echter nog steeds de beste oplossing. Slijk, stof of strooizout zijn niet opgewassen tegen water dat met veel kracht op het koetswerk wordt gespoten. Zo’n hogedrukreiniger brengt geen contactwrijving met zich mee die agressief zou kunnen zijn voor de lak en kan dus zonder schrik worden gebruikt, tenzij dan op oudere auto’s met een meer kwetsbare lak.
Advertentie
Advertentie
Advertentie