Het is inmiddels duidelijk dat ons wagenpark steeds meer geëlektrificeerd wordt, waardoor de aanwezigheid van laadpalen een steeds overtuigender verkoopsargument wordt voor supermarktketens. Er zijn dan ook meer en meer laadpunten te vinden op de parkings van supermarkten over heel het land. En het is Lidl die hierin vooroploopt. De Duitse keten gebruikt ze namelijk al sinds 2012! Vandaag zijn er 254 laadpunten beschikbaar op de parkings van de Belgische supermarkten van Lidl, maar dat moeten er 600 worden tegen 2025.

Nog een voortrekker op dit gebied: de Belgische Colruyt-groep. Over 5 à 6 jaar wil de keten namelijk 10.000 laadpunten hebben voor elektrische wagens! Vandaag zijn er bijna 950, verdeeld over zo'n 280 winkels. Delhaize is er ook aan begonnen en bundelt de krachten met Electra. 20 winkels worden tegen het einde van het jaar voorzien van laadpunten, maar het doel ligt vast op 1.200 stuks in totaal.

Aldi, die nog wat in te halen heeft maar inmiddels wel op de kar is gesprongen, heeft de koe bij de horens gevat en kondigt vandaag aan dat het 900 laadpunten wil hebben tegen het einde van volgend jaar. De Duitse lowcostsupermarktketen voegt eraan toe dat er zowel snelladers (60 tot 120 kW) als gewone laadpalen (11 tot 22 kW) voorzien zullen worden, allemaal gevoed door groene stroom.

En hoe zit het met Carrefour? Voor de Franse reus zijn de zaken iets ingewikkelder. Carrefour België is namelijk niet de eigenaar van zijn winkels. De groep heeft wel een akkoord gesloten met Redevco en Shell om bijna 500 laadpalen te installeren tegen 2026. Een zeventigtal van die laadpalen zijn reeds geïnstalleerd.

Tenslotte heeft de toename van het aantal elektrische wagens ervoor gezorgd dat opladen bij de supermarkt in de meeste gevallen niet meer gratis is. Aldi gaat bijvoorbeeld 0,55 euro/kW rekenen voor zijn trage laders en 0,70 euro/kW voor zijn snelladers. Prijzen die regelmatig zullen worden herzien om ze marktconform te houden.

?