Het Limburgse bedrijf Movanis stelde in augustus een snellaadpaal voor die geen hoogspanningsaansluiting op het net nodig heeft. Klinkt bekend? Eerder deze week schreven we nog over de Drive Booster van E.ON, een dochterbedrijf van de Volkswagengroep, die volgens hetzelfde principe werkt. De snellader trekt via een ‘trage’ wisselstroomaansluiting stroom binnen en laadt een interne batterij op. Wanneer dan een EV snel moet kunnen opladen, wordt de stroom uit die bufferbatterij gebruikt om tot 100 kW aan laadvermogen te geven (Movanis) of zelfs tot 150 kW (Drive Booster).
Auto als batterij
Movanis gaat echter nog een forse stap verder dan E.ON, want zijn snellader is ook V2G-compatibel. Dat betekent dat een aangekoppelde elektrische auto ook stroom kan afgeven in plaats van opnemen. Op die manier kunnen mensen hun wagen gratis opladen met zonnestroom wanneer die overvloedig aanwezig is en op een bewolkte dag de reserve in de batterij van hun auto terug aan het net verkopen.
Mobiele elektriciteitscentrale
Movanis koestert grootse verwachtingen van de technologie en de opkomst van de elektrische auto in België (naar verwachting 1 miljoen EV’s in ons land tegen 2030): “Als je dat potentieel kan benutten is de bouw van nieuwe gascentrales zelfs niet meer nodig”, zo vertelde Frans Clymans, oprichter van Movanis, aan onze collega’s van De Tijd. Hij ziet opportuniteiten voor zijn technologie op parkings van bedrijven die op afgelegen locaties gevestigd zijn – en waar een verzwaring van de stroominstallatie dus veel geld zou kosten – of op carpoolparkings, waar auto’s toch een groot deel van de dag stilstaan en dus hun stroom aan het net kunnen ‘verkopen’. Op middellange termijn hoopt Movanis 1.000 van zijn laadpalen te kunnen installeren.