Terwijl er op het moment van schrijven tot wel 15 cm aan sneeuw kan vallen in een groot deel van ons land, heeft Nissan net de perfecte auto voorgesteld om de meest winterse omstandigheden aan te kunnen: de X-Trail Mountain Rescue. Zoals de naam al weggeeft, is het een grondig aangepakte Nissan X-Trail die bedoeld is om als reddingsvoertuig ingezet te kunnen worden in de bergen, en meer in het bijzonder in skigebieden. Alleen gaat het hier meer om een marketingoefening dan om een praktische oplossing van openbaar nut. We leggen uit waarom...
Rupsbanden en brancard aan boord
Laten we beginnen bij de aanpassingen die zijn gedaan om de X-Trail om te toveren tot reddingsvoertuig. De meest in het oog springende nieuwigheden zijn natuurlijk de rupsbanden, die ook in diepe sneeuw voor voldoende tractie moeten zorgen. Om die te doen passen, waren er ook (veel) bredere wielkasten nodig, en een set instaptreden om de toegang tot het 23 cm verhoogde koetswerk te vergemakkelijken. Verder zien we aan de buitenkant een lier aan de voorzijde, extra sleepogen en een dakrek met ingebouwde verstralers.
Aan boord zijn de achterzetels verwijderd om plaats te maken voor een brancard om gewone skiërs naar het ziekenhuis te kunnen brengen. Daarnaast is er de nodige opbergruimte ingebouwd voor alle extra uitrusting. Vooraan is er een extra Garmin GPS-module, de bediening van de zwaailichten ter hoogte van het dak en extra communicatieapparatuur.
Enkel als showmodel
Maar nu komt de clou: de X-Trail Mountain Rescue wordt helemaal niet ingezet als reddingsvoertuig. Hij zal in een glazen doos tentoongesteld worden in het skigebied van Cervinia (Italië), als showmodel voor de capaciteiten van Nissans e-4orce-vierwielaandrijving, die elektromotoren gebruikt voor de precieze regeling van het aandrijfgeheel. Daarnaast gaat Nissan ook waarschuwingsborden plaatsen in vijf Europese skigebieden om skiërs te waarschuwen als ze te snel van de berg gaan op drukke punten, vergelijkbaar met de verkeersborden die je snelheid meten langs de weg. We geven toe: toch een beetje een teleurstelling. Gelukkig is er wel beeldmateriaal van het showmodel in actie.