Als oldtimereigenaar geniet je van fiscale voordelen dankzij de verlaagde belastingen die je betaalt, en ook de verzekeringsformules zijn vaak bijzonder voordelig. Waarom? Simpelweg omdat je er over het algemeen weinig mee rijdt… en bovendien ook zorg draagt voor je grote trots! Maar let er wel op welke dekking je precies krijgt, want die kan soms heel beperkt zijn. We overlopen met jou de noodzakelijke opties en geven tips om je tegen de beste prijs te verzekeren!

Advertentie
Advertentie

Welke verzekeraar kies je?

Veel ‘algemene’ verzekeraars kunnen je perfect aan een verzekering helpen voor je oldtimer. Voor het gemak vertrouwen sommige oldtimereigenaars dus op hun verzekeringsmakelaar, die bij de verzekeringsmaatschappij een globale offerte onderhandelt. Onze tip? Informeer ook eens bij een oldtimerclub en vergelijk de verschillende formules die de leden kiezen. Sommigen onderhandelden een collectieve oplossing, terwijl anderen vertrouwen op de verzekering die de club aanbiedt, of zelfs kiezen voor een kilometerverzekering, aangezien ze vaak toch weinig rijden. De beste oplossing is om verschillende offertes te vergelijken!

Beperkingen?

Sommige verzekeraars stellen als voorwaarde dat je als klant ook een voertuig op ‘normale platen’ hebt, terwijl anderen beperkingen opleggen wat het aantal jaarlijkse afgelegde kilometers betreft, in overleg met de eigenaar. Tot slot kan je verzekeraar ook vragen om, net als bij een aantal exclusieve moderne modellen, een GPS-tracker te plaatsen, het aantal bestuurders te beperken of in het geval van zeer waardevolle voertuigen specifieke maatregelen te eisen wanneer de wagen niet in zijn gebruikelijke stallingsplaats staat.

Een omnium?

Over het algemeen is het perfect mogelijk om je oldtimer te verzekeren net zoals je dat doet met een moderne wagen. Sommige verzekeraars bieden daarom formules aan als de ‘kleine omnium’ en de ‘volledige omnium’, gebaseerd op een overeengekomen voertuigwaarde. Die waarde kan bepaald worden door een expert in oldtimers, of zelfs door jou als eigenaar zelf, via een online expertise! In dit laatste geval moet je een uitgebreid dossier indienen met heel wat foto’s. Het is dan aan de verzekeraar om te beoordelen of de voorgestelde waarde realistisch is.

Is een omnium een must? Niet noodzakelijk, omdat oldtimers zelden rijden en je als bestuurder extra voorzichtig bent met je ‘pareltje’. Maar een omnium biedt wel gemoedsrust en kan een groot voordeel zijn voor zeldzame voertuigen, waarvan onderdelen moeilijk te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gebarsten voorruit, die speciaal op maat gemaakt moet worden.

Pechverhelping: onmisbaar!

De schrik voor pannes, en dus om langs de kant van de weg te stranden (meestal ’s nachts, wanneer het ook nog eens regent…), kan je als eigenaar tegenhouden om je oldtimer vaker te gebruiken. Als we je één advies mogen geven: vink de optie pechverhelping aan op je verzekeringscontract! Bij een aantal verzekeraars is dit standaard inbegrepen in het contract, zolang het voertuig zich binnen een ‘redelijke’ afstand (meestal een paar honderd kilometer) van je woonplaats of de landsgrenzen bevindt. Tegen een meerprijs kan je in veel gevallen kiezen voor een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld voor heel Europa.

Advertentie
Advertentie

Het ‘vloottarief’

Sommige verzekeraars bieden ook ‘vloottarief’, een tarief dat daalt naargelang je als eigenaar meer voertuigen bezit. Omdat je natuurlijk niet met meerdere voertuigen tegelijkertijd kan rijden, bieden deze contracten een voordelige burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) voor een tweede oldtimer, en vaak zelfs een symbolische prijs voor het derde en de volgende exemplaren. Goed om weten!

Hoeveel?

Enkele voorbeelden van gemiddelde prijzen: een BA-verzekering voor een voertuig ouder dan 30 jaar kost je jaarlijks ongeveer 100 euro. Voor een volledige omnium voor een voertuig dat ouder is dan 50 jaar en waarvan de waarde geschat wordt op 30.000 euro, schommelt de prijs tussen de 500 en 600 euro per jaar. Tip: lid zijn van een club kan je een korting opleveren!

Conclusie

Een oldtimer verzekeren is op zich niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alleen om een verzekeraar te vinden die een voldoende brede dekking biedt, maar ook de beste prijs. Afhankelijk van de zeldzaamheid van je oldtimer, het aantal voertuigen dat je bezit of het aantal kilometers dat je met je oldtimer rijdt, kan het resultaat van je zoektocht sterk variëren. Aarzel niet om meerdere offertes op te vragen en bij verschillende verzekeraars aan te kloppen!