In 2035 is het zover, dan stopt in Europa de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Ook daarna blijven er ongetwijfeld nog lang veel benzines en diesels in omloop, maar er zullen voor die datum ook al heel wat mensen overschakelen naar een elektrische auto’s. Vanaf 2026 zijn bedrijfsauto’s met een verbrandingsmotor bijvoorbeeld al niet meer aftrekbaar, wat de overgang zal bespoedigen. Maar waar moeten al die auto’s opgeladen worden, vooral in steden waar mensen niet noodzakelijk een eigen parkeerplaats hebben?

Schaalbaar systeem 

Het Duitse Rheinmetall brak zich het hoofd over die vraag en bedacht een oplossing waarmee steden hun straten kunnen elektrificeren. De laadoplossing zit ingewerkt in een stoeprandsteen, vlak tegen de weg. Daardoor liggen er geen kabels op het trottoir, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Wordt er niet geladen, dan is er ook geen hinder van laadpalen die plaats innemen en die dus ook niet beschadigd kunnen worden door parkerende auto’s. Bovendien kunnen, wanneer de parkeerplek vlak voor het oplaadpunt in de stoeprand bezet wordt door een auto met verbrandingsmotor, waarschijnlijk ook de elektrische auto’s inpluggen die links of rechts van die plek parkeren.

De ‘laadstoeprand’ van Rheinmetall kan een AC laadvermogen bieden tot 22 kW en geïntegreerd worden in bestaande laadplatformen via een ‘open charge point protocol’. Straten moeten ook niet meteen volledig vol gelegd worden met laadstoepranden. Het bedrijf voorziet immers een schaalbaar systeem, waarbij op een later moment extra laders toegevoegd kunnen worden. Daarmee kan bovendien meteen van bij het heraanleggen van wegen rekening gehouden worden, want er zijn ook lege ‘dummy curbs’ waarin achteraf een lader voorzien kan worden.

?