Het prototype kreeg de naam EOLAB mee en kan over tien jaar op grote schaal gebouwd worden. Tegen dan zullen enkele van zijn vooruitstrevende eigenschappen al geleidelijk geïntegreerd zijn in seriemodellen.

Licht

Tegenover een klassieke compacte auto uit het B-segment (een Clio dus) belooft Renault een gewichtswinst van 400 kg. Een spectaculair resultaat door vooral lichte materialen zoals aluminium, composietmaterialen en zelfs magnesium (voor het dak van 4 kg) te gebruiken. Een ‘positieve spiraal’, om het in de woorden van Renault te zeggen, die het ook mogelijk maakt het vermogen te verlagen, de remmen minder krachtig te maken, … Uiteraard is de EOLAB zo glad mogelijk vormgegeven om door te lucht te glijden.

Hybride

Renault heeft lang de verdiensten van de volledig elektrische auto geprezen, maar kiest nu ook voor een hybride. Als verbrandingsmotor vinden we de nieuwe motor van de Twingo, een kleine atmosferische driecilinder van een liter, met 57 kW (75 pk). De transmissie heeft geen koppeling, er is wel een elektromotor van 50 kW en 200 Nm. De versnellingsbak heeft maar drie verzetten.

Hoe werkt het?

Tot zover de technische structuur. Die ziet er origineel uit en roept enkele vragen op. Renault biedt twee rijmodi met vreemde namen: een weekmodus en een weekendmodus. De eerste maximaliseert het gebruik van de elektromotor, die de auto tot 60 km ver brengt met een snelheid tot 120 km/u. De eerste versnelling maakt de EOLAB 60-70 km/u snel, de tweede gaat tot 120 km/u. Dan neemt de derde versnelling over, die de verbrandingsmotor inschakelt. De weekendmodus maximaliseert het rijbereik. Zo werkt de verbrandingsmotor al bij lagere versnellingen.

Tablet

Tablets duiken overal op: als extraatje van jouw werkgever, op jouw salontafel of in jouw auto. Hier werd een tablet ingeplant voor de middenconsole. Je gebruikt het toestel zowel horizontaal en verticaal. De tablet geeft onder meer informatie over jouw ecologische rijstijl.