Nooit eerder in zijn geschiedenis heeft Renault zo een catastrofaal resultaat geboekt. Tijdens het eerste semester van 2020 heeft de Franse constructeur een verlies van 7,3 miljard euro genoteerd.

Die ramp heeft twee verklaringen: enerzijds is er de wereldwijde gezondheidscrisis, waarvan de impact wordt geschat op 1,8 miljard, en anderzijds is er de slechte gezondheid van partner Nissan, waarvan de negatieve bijdrage oploopt tot 4,8 miljard euro.

Voor Luca de Meo, de nieuwe CEO van Renault, geven deze resultaten “een zorgwekkend waarschuwingssignaal”. Hij is “overtuigd dat we het dieptepunt hebben bereikt van een negatieve fase die reeds jaren geleden is ingezet. (…) We weten wat er moet gebeuren om hier uit te geraken: we moeten afstappen van een aanpak die is gericht op volume en kiezen voor een andere visie, die is gestoeld op het scheppen van waarde”.

Het slechtste moet nog komen

In het eerste semester van 2019 tekende Renault nog een winst op van 790 miljoen euro, maar uiteindelijk klokte het 2019 voor het eerst sinds 10 jaar af op een verlies van 141 miljoen. De duizelingwekkende verliezen van de eerste helft van 2020 zijn een teken dat het er slecht aan toe gaat en het slechtste moet waarschijnlijk nog komen. Alle indicatoren staan vandaag namelijk op rood. In de eerste zes maand van het jaar ging het zakencijfer er met 34,3 procent op achteruit terwijl de operationele marge ineenstortte met -1,2 miljard euro.

Nadat Renault bovendien lang heeft kunnen profiteren van de ‘Nissan-rente’ (Renault heeft 43 procent van de aandelen van de Japanse autobouwer in handen), die mooie financiële inkomsten opleverde, ondergaan de Fransen vandaag de klap van de instorting die de verkoopcijfers van Nissan doormaken. De Japanse vrienden voorspellen een verlies van 5,4 miljard euro voor boekjaar 2020-2021. Die negatieve resultaten zijn verantwoordelijk voor 65 procent van het verlies door het Franse merk in het tweede semester.

Opgeven is geen optie

Renault wil dit jaar zijn vaste kosten reduceren met 600 miljoen euro en tegen 2023 wereldwijd 15.000 banen schrappen. Begin 2021 zal het een breedvoerig herstelplan aankondigen. De nieuwe directie wil het Ghosn-tijdperk definitief afsluiten. De vorige leider van het bedrijf had de gewoonte om winstmarge op te offeren voor marktaandeel. Dat bracht het merk ertoe om een te groot industrieel kapitaal uit te bouwen waardoor het vandaag met overcapaciteit kampt.

Het zal dus niet verrassen dat het Renault-gamma in de toekomst moet krimpen en dat het zich moet richten op meer winstgevende segmenten. Dacia zal daarentegen zijn aanbod moeten uitbreiden met nieuwe modellen. Ondanks het lage vernieuwingstempo van zijn producten blijft het budgetmerk van de Frans-Japanse groep een van de zeldzame bronnen van winst.