Aan sneller rijden dan toegestaan, kan in België een fors prijskaartje hangen, zeker in de bebouwde kom. Dat komt door een progressieve stijging van de boete in functie van de gemeten snelheid. Voor alle “kleine” overtredingen geldt dan weer een forfaitair bedrag.

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ

Minimaal 53 euro

 

Elke vastgestelde snelheidsovertreding kost je minimaal 53 euro boete. Het gaat dan om overschrijdingen van de toegelaten snelheid met 1 tot maximaal 10 km/u, binnen en buiten de bebouwde kom. Van zodra je 11 km/u of méér te hard rijdt, stijgen de boetes als volgt:

- 11 euro per extra km/u teveel in de bebouwde kom, in een zone 30 of in woonwijken of woonerven

- 6 euro per extra km/u teveel op alle andere wegen (bijvoorbeeld op de snelweg)

Het blijft ook opletten geblazen, want vanaf een bepaalde drempel krijg je geen boete meer voorgeschoteld, maar wel een verwijzing naar de rechtbank waar de Procureur des Konings een straf zal eisen. Dat gebeurt van zodra je binnen de bebouwde kom, in een zone 30 of in een woonwijk of woonerf meer dan 30 km/u te snel rijdt, en voor snelheidsovertredingen van 40 km/u of meer op de andere wegen. Eens voor de rechtbank kan de boete natuurlijk een stuk zwaarder uitvallen, en kan je rijbewijs voor minstens 15 dagen worden ingetrokken. Word je bij een forse overtreding staande gehouden door de politie, dan kan die ook onmiddellijk en ter plaatse je recht tot sturen doen vervallen voor 15 dagen. De procureur kan nadien nog opperen om die termijn te verlengen, en de rechtbank kan je ook verschillende proeven opleggen, tot zelfs een volledige herhaling van je rijbewijsexamen.

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ

Administratieve toeslag

Sinds augustus 2021 komt bij al die bedragen ook nog een Cross Border administratieve toeslag. Die bedroeg initieel 8,84 euro en wordt jaarlijks geïndexeerd. In 2024 kost het je al 10,10 euro extra. Processen-verbaal voor wegovertredingen die via het Cross Border-platform worden uitgeschreven, dragen allemaal een nummer dat begint met ‘CB’. Wordt zo’n boete uitgesproken door een rechtbank, dan bedraagt de toeslag 25,32 euro (geïndexeerd tot 25,95 euro in 2022).

GAS-boetes in Vlaanderen

In Vlaanderen kunnen gemeenten snelheidsovertredingen sinds 2021 rechtstreeks bestraffen met een GAS-boete. De bedragen zijn identiek aan die van door de politie opgestelde PV’s, zonder de Cross Border-toeslag. Lokale overheden kunnen dat principe enkel toepassen als de overtreding vastgesteld werd op een gemeentelijke weg, als het radartoestel door de gemeente is gefinancierd, én als de snelheidsovertreding niet hoger was dan 20 km/u op wegen waar een snelheidslimiet van 50 km/u geldt. De betaling gebeurt dan rechtstreeks op een rekening van de gemeente, binnen een termijn van 30 dagen. Bij overschrijving van die termijn legt de gemeente haar gebruikelijk administratieve sanctie op.

Technische marge

Strikt genomen geldt voor snelheidsovertredingen die met een radar worden vastgesteld, geen tolerantiemarge meer. Toch wordt nog steeds een wettelijke technische marge toegepast. Die bedraagt 6 km/u tot 100 km/u, en vanaf dan 6% van de snelheid. Van de gemeten snelheid wordt die technische correctie dus afgetrokken om de ‘vastgestelde snelheid’ te bepalen.

Een paar voorbeelden

- Je wordt in de bebouwde kom geflitst aan 57 km/u in plaats van 50 km/u. De vastgestelde snelheid zal dan 51 km/u bedragen, goed voor de forfaitaire minimumboete van 53 euro, waar eventueel nog een administratieve toeslag bijkomt. 

- Je wordt in een zone 30 geflitst aan 48 km/u. De vastgestelde snelheid bedraagt 42 km/u, de overschrijding 12 km/u. Dat brengt je boete dus op 53 euro + (2 x 11 euro) = 75 euro. Ook hier kan eventueel nog een administratieve toeslag bijkomen.

- Je wordt op de snelweg geflitst aan 146 km/u, wat je vastgestelde snelheid op 137 km/u brengt. Je boete bedraagt 53 euro + (7 x 6 euro) = 95 euro. Plus een eventuele administratieve bijdrage.

- Je wordt in een zone 30 geflitst aan 68 km/u, of een vastgestelde snelheid van 62 km/u. De overschrijding van de snelheidslimiet bedraagt méér dan 30 km/u in een zone 30, en dus zal je voor de rechtbank dienen te verschijnen.

Onmiddellijke inning betalen

Bij elke vastgestelde snelheidsovertreding die geen verwijzing naar de rechtbank vraagt en geen gemeentelijke GAS-boete is, wordt binnen de 14 dagen na de vaststelling een kopie van het proces-verbaal naar de eigenaar van het voertuig gestuurd. Die ontvangt ook de uitnodiging om een onmiddellijke inning te betalen. De eigenaar draagt de verantwoordelijkheid om de bestuurder te identificeren of de boete te betalen.

Het bedrag van de boete dient binnen de opgelegde termijn (normaal gezien 10 dagen) betaald te worden via het platform justonweb.be. Via die link kan je ook een afbetalingsplan aanvragen als de boete te hoog uitvalt om in één keer te betalen, of je kan de boete betwisten. Doe je helemaal niets, dan ontvang je een eerste herinnering. Reageer je daarop nog steeds niet, dan volgt al snel een oproep tot betaling van het openbaar ministerie, waarbij het bedrag met 35% verhoogd wordt én de geïndexeerde administratieve toeslag van 25,32 euro wordt aangerekend. Duurt dat allemaal langer dan 30 dagen, dan rest enkel nog gerechtelijke vervolging. Goed om weten tot slot: word je op de openbare weg door de politie staande gehouden voor een snelheidsovertreding, dan is het nooit verplicht om die ter plaatse te betalen tenzij je hoofdverblijfplaats niet in België ligt.

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ