Teleurgesteld door zijn 250 GT en de ontvangst die hij kreeg van Enzo Ferrari, ontwikkelde Ferruccio Lamborghini in het begin van de jaren zestig al snel een obsessie: een auto bouwen die het merk met het steigerende paard als logo aan het wankelen kon brengen. En het eerste model van zijn eigen merk, de 350 GT, was een onmiskenbaar succes: technisch gezien was hij veel beter dan de Ferrari's, met zijn V12 met 4 nokkenassen, 6 carburateurs, 4 onafhankelijke wielen en een vijfversnellingsbak.

De creatie werd al snel hét gespreksonderwerp in de autowereld. De productie van het koetswerk was in handen van de zeer gerenommeerde koetswerkbouwer Carrozzeria Touring Superleggera, dat in deze auto een kans om zichzelf in de spotlights te zetten. Financieel was Touring echter niet in al te beste staat halverwege de jaren '60, en dus besloot het een grote slag te slaan op het Salon van Turijn van 1966. Wat het voorstelde was een Lamborghini 400 GT (een evolutie van de 350 GT, met een tot 4 liter opgeboorde motor), omgebouwd tot een... shooting brake!

Wat een machine!

De avant-gardistische en elegante break werd al snel het gespreksonderwerp van de dag. Touring besloot een oude naam uit de koelkast te halen en doopte hem Fying Star, een naam die herinnert aan de vooroorlogse creaties van de koetswerkbouwer op basis van Alfa Romeo en Lancia. Op technisch vlak gebruikt de Flying Star II de 320 pk sterke 4 liter Lamborghini V12. Een indrukwekkende motor gezien het gewicht van amper iets meer dan een ton! Genoeg om de 250 km/u te benaderen en op dat moment bijna alles op de weg achter zich te laten! Bovendien had Touring rekening gehouden met het zwaartepunt van de auto om zo te zorgen voor een optimaal rijgedrag. Kortom, een volmaakte sportwagen die bijna geen rivalen moest dulden....

Eervol slot

De Flying Star II was een meesterzet, maar helaas ook een slag in het water. Touring ging failliet kort na de voorstelling van deze creatie, die dus de zwanenzang voor het huis betekende, om in 2008 opnieuw te beginnen. De auto bestaat nog steeds: hij werd nieuw verkocht in Frankrijk, zijn geschiedenis is gekend en in 2009 werd hij gerestaureerd bij Touring. Daarmee is de cirkel rond!

 

?