De Opel Corsa zit vandaag nog steeds in het gamma van het Duitse merk (we zitten al aan generatie ‘F’) en is een echt succesverhaal, met meer dan 14,5 miljoen geproduceerde exemplaren sinds de lancering van de eerste generatie. Nu hebben we het echter over generatie B, die in 1993 werd onthuld en daarmee de... 11 jaar oude Corsa A opvolgde! Met zijn rondere design met zachte lijnen, geïnspireerd op de Junior conceptcar, moest deze tweede generatie Corsa aantrekkelijker zijn voor een vrouwelijk publiek, aldus het merk.

Veiligheid en comfort boven alles!

De grootste evoluties die het model teweegbracht zijn te vinden op veiligheidsvlak: met zijn dubbele stalen balken in de deuren en zijn gordelspanners was de Corsa B een referentie binnen zijn segment! Maar ook het comfort kreeg de nodige aandacht: met zijn 10 cm extra lengte (3,73 m in totaal) was de Corsa B ook ruimer. Qua koetswerkvarianten en uitvoeringen liet het merk de keuze: drie- en vijfdeursberlines, met niet lang daarna een break, een vierdeursberline en zelfs een pick-up voor sommige markten!



Onder de motorkap

Bij zijn lancering bood Opel verschillende motorisaties aan, waaronder een zeer zuinige 1.2 benzine van... 45 pk. Die was natuurlijk niet snel, maar wel zuinig, want de Eco-versie haalde een officieel gemiddelde van 4,66 l/100 km, waarmee het de zuinigste auto van Europa was volgens de ADAC en de ÖAMTC. Het motorengamma werd geleidelijk aan uitgebouwd, zowel op benzine als op diesel, met in 1997 bijvoorbeeld een hyperzuinige 1 liter-driecilinder van 54 pk.

De GSi

De Corsa GSi, die al in 1993 werd gelanceerd, was de sportieve variant van het gamma. Met een 1,6 liter-benzinemotor van 109 pk kon hij een topsnelheid bereiken van 195 km/u en accelereerde hij van 0 tot 100 km/u in 9,5 seconden. De GSi onderscheidde zich met zijn sportievere look, zijn gekleurde zijschorten en bumpers en zijn uitgebreide uitrusting, met onder meer ABS, sportzetels en een lederen stuurwiel.

Wat is de Corsa B vandaag waard?

De Corsa B werd geproduceerd van 1993 tot 2000 en kan vandaag worden opgepikt voor een appel en een ei, met prijzen die oplopen van enkele honderden euro’s tot 2.000 euro voor een zeer mooi exemplaar. De zeldzame en gewilde GSi wordt echter een pak duurder verkocht.