Wanneer we het hebben over sportwagens, denken we automatisch aan Italiaanse, Duitse, Britse of Japanse bolides. Soms gaat het om een Amerikaan, of zelfs een Franse wagen… Maar hier trekken we naar een ander continent: de Puma komt uit een land dat geen grootse reputatie heeft op dit vlak: Brazilië!

Van voor naar achter

Aan het begin van de jaren '60 bouwde de 'Sociedad de Automoveis Luminari' polyester carrosserieën en gaf zo een sexy kleedje aan meer alledaagse modellen. Dit trok de aandacht van DKW, via zijn lokale dochteronderneming 'Vemag', dat de mechanische basis leverde, een driecilinder tweetakt met een longinhoud van één liter. Het model kreeg de naam Puma, gewoon omdat het dier wild en snel is. De kleine coupé trok meteen veel aandacht! In 1967 kocht Volkswagen DKW en zorgde er op die manier voor dat de dampende maar briljante 3-cilinder vervangen moest worden door de tamme maar onverstoorbare 4-cilinder boxer van de Kever.

Voor de Puma wogen de beperkingen zwaar door: de auto ging van voorwielaandrijving met een motor voorin naar achterwielaandrijving met een motor achterin! De prestaties waren bijzonder matig, met 50 pk in de meeste gevallen en 70 voor een paar zeer zeldzame exemplaren... De Puma werd door veel sportwagenliefhebbers veel te braaf bevonden en werd aan het begin van de jaren 1970 omgebouwd met een Chevrolet 6-cilinder. Het VW-model zal, druppelsgewijs, nog tot het begin van de jaren '90 gebouwd worden.

Vandaag

Wil je vandaag een Puma kopen? Dan zal je gemotiveerd moeten zijn. Hoewel hij erg populair was, is hij erg zeldzaam in onze contreien! Het is echter niet onmogelijk om er één uit Brazilië in te voeren. Reken op zo'n 25.000 euro voor een mooi exemplaar, wetende dat de meeste exemplaren hun motor geruild hebben voor een ander, beter presterend exemplaar.


Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier: