Jean-Francois Christiaens

30 APR 2018

Video: deze supercar rijdt op methanol

Ex-Audi Sport-ingenieur en oprichter van het gelijknamige automerk Roland Gumpert werkt nu samen met start-up Aiways. Het resultaat: een supercar met brandstofcel op methanol.

Na het merk Gumpert te moeten verkopen heeft Roland Gumpert de handen in elkaar geslagen met het jonge Chinese bedrijf Aiways om verder sportwagens te blijven bouwen. Op het salon van Peking staat de RG Nathalie, met Gumperts initialen en de naam van zijn dochter. De tweezitter valt vooral op door de technologie onder de motorkap.

Elektrisch

De RG Nathalie heeft vier elektromotoren die elk 150 kW (204 pk) produceren. Op die manier schiet de sportwagen met koolstofvezelchassis naar 96 km/u (60 mijl per uur) in amper 2,5 seconden, en gaat hij door tot boven 300 km/u.

Methanol

De elektromotoren worden gevoed door een 70 kWh sterke batterij. Die hoeft niet in het stopcontact (hoewel er ook een snellader voorzien is): de RG Nathalie beschikt namelijk over een brandstofcel om elektriciteit te produceren. Die is 5 kW sterk en wordt gevoed door methanol. Een “brandstof” die makkelijker te stockeren en verspreiden is dan waterstof.

3 minuten voor 850 kilometer

Methanol tanken duurt ongeveer 3 minuten en levert 850 kilometer aan rijbereik op. Volgens Roland Gumpert kan je er met een zuinige rijstijl zelfs 1.200 kilometer mee halen. Vanaf volgend jaar zou hij in productie moeten gaan. Prijzen zijn er nog niet…

Advertentie
Advertentie
Advertentie