Bert Troubleyn

27 OKT 2020

Video: Zo werkt Tesla’s experimentele zelfrijdende functie

Zoals we hadden voorspeld, wordt het internet overspoeld door filmpjes die de werking tonen van Tesla’s ‘volledig’ autonome rijfunctie Full Self Driving voor klanten.

Op 21 oktober kondigde Tesla aan dat een aantal “voorzichtige rij-experten” onder zijn klanten als eerste de lang beloofde autonome rijfunctie “Full Self Driving” (FSD) zouden mogen gaan uitproberen. Toen al voorspelden we dat het internet zou worden overspoeld met YouTube-filmpjes van de eerste auto’s met de autonome functie. We hebben er eentje uit geselecteerd, maar een eenvoudige zoekopdracht brengt je naar een lange lijst andere video’s.

Opvallend is dat de User Interface nu twee totaal verschillende modi kent: op de snelweg en op autowegen gebruikt de auto nog het reeds lang gekende Autopilot met de bijhorende UI (het grootste deel van de video). Maar in de stad en op kleinere wegen (vanaf 26:50 in de video) schiet de FSD-software in actie en dan toont het scherm hoe de computer de beelden van de 8 camera’s in de auto analyseert. In tegenstelling tot Autopilot heeft FSD bijvoorbeeld geen witte lijnen op het wegdek meer nodig om zich te oriënteren, het vindt zijn route aan de hand van referentiepunten als boordstenen, geparkeerde auto’s en andere zaken. FSD kan ook uitwijken voor die geparkeerde voertuigen, vuilnisbakken, fietsers en dergelijke meer, invoegen op drukke kruispunten enzovoort.

Indrukwekkend, maar nog veel werk

De breedte van de vaardigheden van het systeem oogt in deze eerste editie al bijzonder indrukwekkend, maar de praktische werking vergt duidelijk nog veel polijstwerk. Zoals Elon Musk het zelf tweette: “Het werkt nog extreem langzaam en voorzichtig, zoals het hoort”. Een supercomputer in Tesla’s hoofdkwartier analyseert permanent de FSD-kilometers die de eerste klanten maken en haalt daar nieuwe informatie uit. Dat heeft ertoe geleid dat het systeem reeds na twee dagen een grondige update kreeg. Wanneer komt FSD naar Europa? Waarschijnlijk niet snel, aangezien de verkeerswetgeving hier extreem sterke beperkingen oplegt aan autonome voertuigen. Zo streng zelfs dat Audi het hier gewoon heeft opgegeven
Advertentie
Advertentie
Advertentie