Arnaud Henckaerts

25 NOV 2022

BMW: koop minder nieuwe auto’s

Een gek advies van een autobouwer, maar duurzaam is het wel.

Monika Dernai is verantwoordelijk voor duurzaamheid bij BMW. En zij had op een conferentie in Londen een eerder ongewone boodschap voor de aanwezigen, melden de collega’s van het Britse magazine AutoExpress: koop minder snel een nieuwe auto, en zorg ervoor dat je langer kan rijden met je bestaande model. Benieuwd of ze daar bij de marketingafdeling in München ook zo over denken…

Circulaire economie

Je zou denken dat nieuwe auto’s ontwikkeld worden om het op milieuvlak beter te doen dan hun voorgangers, en dat klopt ook. Maar in de bouw van een nieuw model kruipt natuurlijk ook veel energie en veel materialen, met elk hun impact op het klimaat en het milieu. Die materialen kunnen dan wel gerecycleerd worden, ook dat kost energie.

Langer blijven rijden met bestaande modellen is dan ook niet onlogisch, op voorwaarde dat ze in goede staat zijn. En in dat verband is het volgens Dernai geen slecht idee om bestaande modellen een upgrade te geven zodat ze langer mee kunnen gaan, onder andere wat het interieur betreft: “We hebben nieuwe vaardigheden nodig in de naverkoop, en we moeten auto’s zo ontwerpen dat de zetels verwijderd kunnen worden om er nieuwe in te plaatsen – dan krijg je een gebruikte auto die er uitziet als een nieuwe. Dat kan zijn voor dezelfde eigenaar, die dan geen nieuwe auto koopt, maar als BMW hebben we dan nog steeds een businessmodel en de hele maatschappij plukt daarvan de vruchten.”

Vandaag al toegepast

Dat is trouwens een idee dat bijvoorbeeld Renault op dit moment al in de praktijk brengt met zijn Re-Factory concept, waar auto’s en bestelwagens onder handen genomen worden om ze een tweede leven te geven. Ook de praktijk van retrofitting speelt in op de markt van de ciculaire economie door bestaande auto’s langer te laten meegaan door de verbrandingsmotor te vervangen door een elektromotor en een batterij, met een kleinere klimaatimpact dan wanneer er een volledig nieuwe elektrische auto gebouwd moet worden.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie