Jean-Francois Christiaens

13 MRT 2018

Getest: Honda Civic i‑DTEC, tijd voor een diesel

Honda zit intussen al aan de tiende generatie van de Civic. Het nieuwe model deed het tot nu toe met nieuwe turbobenzines. Maar een jaar na zijn lancering is de Civic er nu ook met een nieuwe 1.6 diesel van 120 pk.

Advertentie
Advertentie

Het lijkt wel een trend bij Japanse constructeurs, maar toch geeft Honda niet toe. Toyota kondigde bijvoorbeeld wel aan om geen dieselmotoren meer aan te bieden in zijn personenwagens. Honda leverde dan weer een inspanning om een nieuwe 1.6 viercilinder diesel van 120 pk te produceren. Die moet het motoraanbod van zijn Civic uitbreiden en postvatten naast de 1.0 en 1.5 turbobenzine.

Echt nieuw?

Op papier zou je denken dat Honda gewoon de 1.6 met hetzelfde vermogen van de vorige Civic hergebruikt. Maar niets is minder waar: Dieselgate en de gevolgen ervan hebben in de tussentijd geleid tot veel striktere emissienormen en een nieuwe homologatieprocedure, WLTP, die anders in elkaar zit dan de vorige NEDC-procedure. Honda heeft zijn 1.6 i-DTEC dus grondig gewijzigd.

Lagere uitstoot

Dat werk loont, want dankzij heel wat technische aanpassingen (zuigers, turbo, verwerking van uitlaatgassen enzovoort) slaagt de nieuwe 1.6 diesel erin om een lagere CO2-uitstoot op te tekenen (93 g/km, zelfs 91 g/km als vierdeurs) dan zijn voorganger. Ondanks een strengere homologatieprocedure.

Geen AdBlue

Opvallend is de afwezigheid van AdBlue bij de verwerking van de uitlaatgassen. Je moet dus niet op regelmatige basis met het op ureum gebaseerde goedje aan de slag om de schadelijke stikstofoxiden onschadelijk te maken, zoals je met de meeste “propere” diesels van de concurrenten wel moet doen. Honda gebruikt dus een systeem zonder additieven.

Stilte, we draaien!

Nog een kwaliteit van de motor die de eerste kilometers meteen opvalt: de uitstekende geluiddemping en de afwezigheid van trillingen. Daar slagen sommige Europese merken, onder meer met een “premium”-label, niet altijd in met hun zelfontbranders. Nog meer goed nieuws: het reële verbruik ligt relatief laag. We noteerden bij onze eerste test een gemiddeld verbruik van ongeveer 5 l/100 km.

Beperkt aanbod

Honda zegt de dieselmarkt weliswaar nog geen vaarwel, maar het Japanse aanbod is nu ook niet bijzonder uitgebreid. Deze variant met 120 pk is de enige optie. Hoewel de Civic het duidelijk aankan, komt er geen krachtigere versie onder de kap. Met “amper” 120 pk en 300 Nm zijn de prestaties zonder meer eerlijk: 0-100 km/u in 9,8 seconden en een topsnelheid van 201 km/u. Honda wil binnenkort voor € 2.100 extra een negentrapsautomaat aanbieden in plaats van de manuele zesversnellingsbak.

Lang

De veelzijdige en zuinige motor past perfect bij de nieuwe afmetingen van de Civic. De tiende generatie heeft de vorm van een bijna 4,50 meter lange berline. Dat is maar liefst 13 centimeter langer dan zijn voorganger. Praktisch levert dat een ruim interieur en een gigantische koffer op: 414 liter als vijfdeurs, 519 liter als vierdeurs. De klassieke versie heeft wel een minder praktische instap dan de vijfdeurs.

Rijplezier

Het nieuwe platform met lager zwaartepunt en verbeterde contactpunten met de weg maakt van de laatste generatie Civic een referentie op vlak van dynamisch rijplezier. Dat voel je ook in de bedieningsorganen, zoals de perfect afgewogen versnellingspook. Nog in het interieur is het infotainmentsysteem dan weer wat verouderd vergeleken met dat van de referenties in het genre. Maar de verhouding prijs/kwaliteit/uitrusting van deze Honda is interessant: de 1.6 i-DTEC begint vanaf € 22.890 met een volledige standaarduitrusting. Dat maakt van deze Civic opeens een interessante outsider voor de klassieke namen.

Verdict

Je moet voor zijn aparte design te vinden zijn. Maar stoort je dat niet, dan vind je in de tiende generatie van de Honda Civic heel wat troeven. Die had hij al met zijn nieuwe turbobenzinemotoren, maar hij voegt er met een zuinige en discrete dieselmotor ook nog een kilometervreterargument aan toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie