Je kan kiezen voor een hybride of zelfs volledig elektrische wagen om je CO₂-uitstoot te verlagen tijdens het rijden, maar deze blijven vaak duurder dan conventionele modellen. Gelukkig kan je ook een besparing bereiken door dagelijks ecologischer te rijden. Bovendien zal je met deze tips ook het verbruik van je auto verlagen en daarmee geld uitsparen.
Rijd soepel en anticiperend
Soepel rijden betekent dat je hard optrekken en remmen vermijdt, want dat verhoogt het brandstofverbruik aanzienlijk. Door verkeerssituaties te anticiperen, zoals verkeerslichten en snelheidsverminderingen, kan je op voorhand je gaspedaal loslaten en terugschakelen. Door te “remmen op de motor” gebruik je de kinetische energie van je auto om te vertragen zonder brandstof te verbruiken. Bovendien zorgt een soepele rijstijl voor minder slijtage aan de banden en remmen, waardoor die langer meegaan.
Respecteer de snelheidslimiet
Het brandstofverbruik neemt exponentieel toe met de snelheid. Bij 130 km/u verbruik je bijvoorbeeld ongeveer 20% meer dan bij 110 km/u, voornamelijk door de hogere luchtweerstand die extra vermogen van de motor vereist om een constante snelheid aan te houden. Door je aan de wettelijke snelheidslimiet te houden, bespaar je brandstof en draag je bij aan de verkeersveiligheid. Als je voertuig is uitgerust met cruise control, gebruik deze dan tijdens langere ritten om een constante snelheid aan te houden, wat ook helpt om minder te verbruiken en uit te stoten.
Zet de motor uit als je lang stilstaat
Stationair draaien zorgt voor onnodige uitstoot en brandstofverspilling. Bij stops langer dan een minuut, zoals in de file of aan een spoorwegovergang, zal je brandstof besparen als je de motor uitschakelt. Moderne wagens zijn uitgerust met een start-stop-systeem dat de motor automatisch uitschakelt wanneer de auto stilstaat. Heb je dit niet? Zet dan handmatig de motor uit bij langere stops.
Controleer regelmatig de bandenspanning
Banden met een te lage spanning verhogen de rolweerstand, wat betekent dat de motor harder moet werken om de auto in beweging te brengen. Een optimale bandenspanning vermindert de inspanning van de motor, bespaart brandstof en verlaagt de CO₂-uitstoot. Controleer de bandenspanning minstens één keer per maand en voor elke lange rit. De aanbevolen spanning staat meestal in de handleiding van je auto of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Bovendien slijten goed opgepompte banden langzamer, wat betekent dat ze langer zullen meegaan!
Haal onnodige ballast en energieverslindende accessoires uit of van de auto
Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het verbruik. Door zware, onnodige voorwerpen uit de koffer of het interieur te verwijderen, verlaag je het totale gewicht van je wagen en dus ook het brandstofverbruik. Dakkoffers, zelfs als ze leeg zijn, verhogen de luchtweerstand en daarmee het verbruik. Je haalt ze dus best van de wagen als je ze niet gebruikt. Ook de airconditioning verbruikt extra energie. Als het niet té warm of vochtig is, schakel je hem dus best uit. Bij lage snelheden kan je bijvoorbeeld de ramen openzetten om te verluchten.