Het is een vraag die vaak gesteld wordt op het moment dat je je nieuwe auto moet laten verzekeren. Moet je dat doen op basis van de ‘cataloguswaarde’ of eerder de ‘factuurwaarde’? Een vraag die des te pertinenter wordt nu verzekeraars hun klanten aanbieden om de omniumverzekering voor hun nieuwe voertuig te baseren op de factuurwaarde en niet langer op de cataloguswaarde.

Concreet: als je de keuze maakt om de factuurwaarde te gebruiken (dus rekening houdend met eventuele kortingen die je kreeg), worden zowel de verzekeringspremie als de schadeloosstelling  bij een totaalverlies gebaseerd op de prijs die je betaalde bij aankoop, en niet de officieel aangekondigde prijs van het voertuig (in de volksmond de catalogusprijs genoemd). Als je er dankzij goed onderhandelen bij de aankoop van je auto in geslaagd bent om een mooie korting te bekomen, is de kans groot dat je verzekeringspremie ook lager is. Als je daarentegen de catalogusprijs gebruikt, betekent dat over het algemeen een hogere prijs, aangezien er niet over onderhandeld is. De verzekeringspremie zal in dat geval ook hoger zijn.

Een groot nadeel

Maar de factuurprijs gebruik als basis heeft niet enkel voordelen. Het houdt immers ook een risico in: bij een ‘perte totale’ of totaalverlies zal je als verzekerde schadeloos gesteld worden op basis van het aankoopbedrag en niet op de waarde van het voertuig. De kans is dus groot dat het bedrag dat je terugkrijgt na een schadegeval niet volstaat om hetzelfde voertuig opnieuw te kopen, tenzij je opnieuw kan genieten van een gelijkaardige korting. Dat komt natuurlijk omdat het verzekerde bedrag niet hetzelfde is… Relatief gesproken, wat de schadeloosstelling betreft, volgen beide opties dezelfde logica rond de waardevermindering van het voertuig, met telkens een identiek afschrijvingspercentage. 

In elk geval: wanneer je verzekeraar je de twee opties voorstelt, aarzel dan niet om hem gedetailleerde simulaties te vragen die ervoor zorgen dat je zowel het premiebedrag kent dat je moet betalen als het bedrag dat je uitbetaald zal krijgen bij een ongeval. Op die manier kan je een geïnformeerde keuze maken!

Op het moment dat je je nieuwe auto verzekert, vraag je je af of je hem beter verzekert aan factuur- of cataloguswaarde. We leggen je het verschil tussen de twee uit.