Tenzij je de afgelopen maanden op de planeet Jupiter verbleef, kon je moeilijk voorbij aan het huwelijk van prins William en Kate Middleton op vrijdag 29 april 2011. Tijdens de fel gemediatiseerde trouw stonden niet alleen gekroonde hoofden en beroemdheden in de schijnwerpers maar ook de Aston Martin DB6 Vantage Volante. We blikken even terug op deze bijzondere auto.
Geschenk van de koningin
In 1970 kreeg prins Charles voor zijn 21ste verjaardag een prachtig geschenk van koningin Elisabeth: een gloednieuwe Aston Martin DB6 Volante. Sindsdien is de auto binnen de koninklijke familie gebleven. Achter het stuur van de DB6 doorkruiste Charles de bochtige wegen van het Britse platteland aan de zijde van Diana en later Camilla. Voor het prinselijke huwelijke leende Charles de sleutels aan de jonge tortelduifjes, die met de Britse sportwagen paradeerden in de straten van Londen. Nogal komisch is de L op het radiatorrooster, het symbool van een leerling-bestuurder. De nummerplaat achteraan JU5T WED (pas gehuwd) is zeer toepasselijk. Wel een beetje blingbling voor zo'n nobele familie ...
James Bond
Vooral dankzij de befaamde geheim agent James Bond zijn de Aston Martins van de reeks DB4/5/6 zo bekend en wordt er zo hard naar gezocht. Terwijl 007 met een DB5 reed, staat in de prinselijke garage een DB6. Dit model werd geproduceerd tussen 1965 en 1970 en nam de mechaniek over van zijn bekende voorganger, de DB5. Onder de motorkap ligt een zescilinder-in-lijn met een cilinderinhoud van 4 liter en een dubbele bovenliggende nokkenas. De normale versie leverde op papier 282 pk, de Vantage 325 pk. Indrukwekkende cijfers in die tijd, maar wel iets te optimistisch. In de praktijk mag je er een vijftigtal paarden van aftrekken. Aston Martin leverde twee transmissies: een manuele vijfbak of een automaat met drie verhoudingen. De historische naam Volante betekent dat het om een cabriolet gaat.
Rijden op wijn
Het is moeilijk om het milieu te promoten achter het stuur van een bolide die vlot 15 tot 25 liter super 98 drinkt per 100 kilometer. Daarom liet prins Charles enkele aanpassingen doorvoeren. De motor draait niet op benzine maar op alcohol. Of om precies te zijn: op bio-ethanol gedistilleerd uit de overschotten van de koninklijke wijn. Een symbolisch gebaar voor het milieu, want de prins legt jaarlijks maar 300 tot 500 kilometer af achter het stuur van deze Engelse schone.