Pierre-Benoit Sepulchre

15 DEC 2018

Video: Dwars door Parijs in 1976… op volle snelheid!

Een cinematografisch meesterwerkje van Claude Lelouch.

Deze kortfilm van 8 minuten met de titel “C’était un rendez-vous” toont hoe iemand op hoge snelheid dwars door Parijs scheurt. Het hele stuk is in één take gefilmd van op de voorkant van een auto. Het is augustus 1976 en het is 5 uur 30 ’s morgens. De film begint bij het uitrijden van een tunnel van de Parijse stadsring Périphérique (Porte Dauphine) en eindigt aan de trappen van Montmartre.

De auto die zo hard de sporen krijgt stopt geen enkele keer, rijdt door het rood, over volle lijnen en in de omgekeerde richting van eenrichtingsstraten. Lelouch vroeg geen enkele toestemming om deze film te mogen draaien, en in de eerste jaren was hij enkel te zien in kleine underground-filmzalen.

Van legende naar werkelijkheid

Volgens de legende zou Lelouch een bevriend coureur hebben gevraagd om het stuur te nemen van een Ferrari 275 GTB en daarmee Parijs zo hard mogelijk te doorkruisen. De werkelijkheid is toch wat anders. Lelouch zelf zat aan het stuur van de auto waar vooraan een camera op was gemonteerd. En dat was geen Ferrari, maar wel zijn eigen Mercedes-Benz 450 SEL, die hij koos “om de hydropneumatische ophanging zodat het beeld soepel verloopt”. De camera (een cam-flex Éclair 35 mm met groothoeklens) was op de voorbumper van de Duitse limousine bevestigd. De soundtrack is herwerkt met de klank van een Ferrari “zodat autofans het vermogen van de motor kunnen beleven”.

Na de opnames werd Lelouch op het matje geroepen bij de politie van Parijs. De prefect trok zijn rijbewijs is… en gaf het hem een paar minuten later terug. Andere tijden, andere zeden…
Advertentie
Advertentie
Advertentie